Ga naar de inhoud
Opschalen

Maandag 100 extra ic-bedden beschikbaar, maar meer wordt moeilijk

Intensive care in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis Beeld © ANP

Het gaat ziekenhuizen toch lukken om de landelijke ic-capaciteit op te schalen naar 1250. Dat blijkt uit een rondgang van de krant Trouw bij de 65 ziekenhuizen die worden gevraagd om bij te dragen aan de opschaling. 55 ziekenhuizen reageerden op de vraag van de krant.

Komende maandag moeten er door heel Nederland 100 extra intensivecarebedden zijn vrijgemaakt, schrijft Trouw. Daarmee gaat de totale ic-capaciteit van 1150 naar 1250 bedden.

Het was lange tijd de vraag of de opschaling mogelijk zou zijn. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei onlangs van wel, maar ic-voorman Diederik Gommers gaf vorige week nog aan dat het proces moeizaam verliep. Volgens Gommers was het twijfelachtig of verdere opschaling zou lukken.

Ten koste van gewone zorg

Volgens de ziekenhuizen gaat de uitbreiding van de ic-capaciteit ten koste van steeds meer acute reguliere zorg, met mogelijke gezondheidsschade als gevolg. Bovendien is de druk op het zorgpersoneel hoog. Het ziekteverzuim onder ziekenhuispersoneel ligt nu al op 10 procent. Dat is één van de redenen waarom het zo lastig is om de ic-capaciteit te vergroten.

Nijpend
Lees ook:
Nijpend tekort zorgpersoneel: 'Sta elke dag op met zwaarder gevoel'

Toch zijn 1250 bedden er waarschijnlijk nog niet genoeg. Er liggen momenteel 605 coronapatiënten op de intensive care, en ook nog 435 andere patiënten. In totaal zijn dat 1040 patiënten. Daar komen elke dag patiënten bij: gisteren werden er 58 coronapatiënten opgenomen op de ic.

'Feitelijk al code zwart'

Bovendien zijn de patiënten niet gelijkmatig over het land verdeeld. Vooral in het noorden van het land is de druk hoog. Volgens Peter van der Voort, het hoofd van de ic in het UMC Groningen, zit dat ziekenhuis 'feitelijk al in code zwart'. Dat zei hij gisteren in het programma Beau. "Er zijn patiënten die je normaal gesproken het voordeel van de twijfel geeft", zei Van der Voort. "Dan zeg je, we gaan het nog proberen. Nu kies je ervoor om het niet te gaan proberen."

Ic-hoofd
Lees ook:
Ic-hoofd UMC Groningen: 'Feitelijk zijn we in code zwart beland'

De volgende stap zou opschaling naar 1350 bedden moeten zijn, maar een aantal ziekenhuizen geeft tegenover Trouw aan dat dat onhaalbaar is.

Om te bepalen welke ziekenhuizen extra plek moeten maken, heeft het ministerie van Volksgezondheid een lijst opgesteld. Bij een opschaling naar 1350 bedden moet het Erasmus MC in Rotterdam het meest uitbreiden. Daar zouden 16 extra ic-bedden moeten komen. De UMCs in Utrecht en Maastricht zouden elk 9 extra bedden moeten regelen, net als het Zuyderlandziekenhuis in Heerlen.

Bekijk de kaart

Op onderstaande kaart kun je zien hoeveel ic-bedden elk ziekenhuis normaal heeft, en waar de extra ic-bedden moeten komen bij een uitbreiding naar 1350 bedden.