Ga naar de inhoud
Intern onderzoek

'Politie maakt zich zorgen om integriteit agent in opleiding'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Het aantal integriteitsschendingen onder politieagenten in opleiding is de afgelopen jaar flink gestegen, blijkt uit intern onderzoek van de politie. Die maakt zich zorgen en spreekt van 'normvervaging' onder jonge aspiranten.

Sinds 2016 werden 59 aspirant-agenten ontslagen wegens fout gedrag, blijkt uit het onderzoek 'Aspiranten en het glazen huis' dat De Telegraaf heeft ingezien. Het aantal integriteitsonderzoeken verdubbelde in de laatste vijf jaar, maar daarbij moet worden aangetekend dat ook het aantal agenten in opleiding groeide. 

Harddrugs en alcohol 

In het afgelopen halve decennium werd er intern onderzoek gedaan naar 168 agenten in opleiding. Vooral het aantal onderzoeken naar plichtsverzuim steeg, van 9 in 2016 naar 33 in 2020. 

Volgens het onderzoek nemen sommige jonge agenten in opleiding integriteit minder serieus dan voorheen het geval was. Het gebruik van harddrugs en rijden onder invloed zijn de meest voorkomende schendingen in privétijd. Ook het lekken van informatie is een probleem. 

Politie
Lees ook:
Politie schoot gericht in Rotterdam: wanneer mag dat?

De onderzoekers denken het idee te hebben dat sommige studenten zich alleen agent voelen als ze aan het werk zijn. In andere gevallen zijn ze wellicht nog niet rijp genoeg voor het vak. 

Bewusteloos geslagen

In het onderzoek wordt melding gedaan van enkele uitspattingen. Zo maakte een bepaalde agent meermaals illegaal gebruik van de politiesystemen en werd hij bij een controle aangehouden in een auto van een criminele vriend. Een ander gebruikte lachgas op de openbare weg, en twee agenten in opleiding maakten zich zelfs schuldig aan verkrachting en aanranding. Weer een ander sloeg iemand neer en liet die persoon bewusteloos achter. 

Het aantal ontslagen onder aspirant-agenten verdubbelde in de afgelopen vijf jaar. In 2016 waren het er nog 7, in 2020 waren dat er 15. Bij driekwart van de ontslagen gingen agenten meerdere keren de fout in. 

'Stop
Lees ook:
'Stop die rotkop in een tosti-ijzer': appjes ontslagen agenten Limburg openbaar