Ga naar de inhoud
Eerste fase

Ic-hoofd UMC Groningen: 'Feitelijk zijn we in code zwart beland'

Peter van der Voort. Beeld © RTL

Feitelijk zijn we in de eerste fase van 'code zwart' beland. Dit zei hoofd van de ic-afdeling van het UMC Groningen Peter van der Voort gisteravond bij Beau. In zijn ziekenhuis wordt de afweging of een patiënt op de ic moet worden opgenomen nu al strenger gemaakt, zegt hij.

Daarbij "merk je dat het kwartje naar niet opnemen op de ic al wat eerder die kant op valt", voegt Van der Voort eraan toe. Volgens het hoofd van de ic-afdeling in Groningen is de nood niet alleen in zijn ziekenhuis, maar in het hele land hoog.

Van der Voort wijst naar het huidige aantal van 605 coronapatiënten dat op de ic ligt. Dat is het hoogste niveau sinds 23 mei. "De helft van de bezette ic-bedden is bezet met Covid-patiënten."

Geen voordeel twijfel

Van zijn intensivisten hoort Van der Voort dat er momenteel al andere afwegingen worden gemaakt dan normaal, als het gaat om wie er naar de ic gaat en wie niet. "Er zijn patiënten die je normaal gesproken het voordeel van de twijfel geeft", zegt Van der Voort. "Dan zeg je, we gaan het nog proberen. Nu kies je ervoor om het niet te gaan proberen." 

Bekijk hier het gesprek met Van der Voort: 

02:31

Dat komt neer op code zwart, zegt het ic-hoofd. "Het is een strengere selectie op basis van medische criteria. Het is fase 3a, en vanaf dat moment is het code zwart. Feitelijk kun je dus zeggen dat we daarin zitten."

Praktijk 

Volgens Van der Voort is de situatie ernstiger dan zorgminister Hugo de Jonge en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers doen voorkomen. "Zij zeggen: we kunnen nog naar 1500 ic-bedden en tot die tijd is er niks aan de hand. Maar dat is niet de praktijk. De praktijk is dat we nu al strenger moeten selecteren en we nu al in code zwart zitten."

Roos
Lees ook:
Roos (1) wacht door corona al maanden op operaties: 'Ze wordt steeds zieker'

Stappenplan bij code zwart: wie krijgt voorrang?

Pas als de druk op de ic's zo groot wordt dat niet langer op basis van medische overwegingen een onderscheid gemaakt kan worden tussen wie wel en wie geen ic-bed nodig heeft, dan gaan artsen over op een draaiboek, opgesteld door artsenfederatie KNMG en de Federatie Medisch Specialisten. Dan vindt er selectie plaats op basis van niet-medische overwegingen. 

Stap A

Alleen patiënten die voldoen aan bepaalde medische criteria worden nog opgenomen op de intensive care. Patiënten met een heel kleine overlevingskans worden niet langer opgenomen op de ic.

Stap B

De opnamecriteria worden strenger. Ook wordt bijvoorbeeld geen reanimatie meer gegeven aan patiënten op de ic. Als dat niet genoeg is, worden patiënten voor toelating met elkaar vergeleken. Alleen als artsen de overlevingskans van de ene patiënt minstens 20 procent groter achten dan die van de ander, wordt de patiënt met de hoogste overlevingskans opgenomen.

Stap C

Als zelfs bovenstaande criteria niet genoeg zijn, wordt het nog strenger. Dan wordt overgegaan op 'niet-medische opnamecriteria', wanneer twee of meer patiënten aanspraak maken op een ic-bed. Dan zijn achtereenvolgens:

  • De patiënt met de kortst verwachte ligduur krijgt voorrang,
  • Als beide patiënten een ongeveer even lange verwachte ligduur hebben, gaat zorgpersoneel voor,
  • Daarna wordt gekeken naar de leeftijdsgroep. Patiënten van 20-40 gaan dan voor op patiënten tussen de 40-60,
  • Als ook daar geen onderscheid in aan te brengen is, wordt uiteindelijk geloot.

Bekijk ook: Dit is waarom de ic-capaciteit niet zomaar kan worden opgeschaald

01:22
Doordat er meer coronapatiënten op de ic komen, wordt de situatie steeds nijpender. In deze video leggen we uit waarom het niet zomaar lukt om het aantal bedden weer op te schalen.