Ga naar de inhoud
Duidelijkheid voor kerst

Kabinet: snel schaderegeling voor boeren in uiterwaarden Maas

Op verschillende plekken stroomden afgelopen zomer de uiterwaarden vol. Beeld © ANP

Boeren met land in de uiterwaarden (het gebied tussen de dijk en de rivier) van de Maas, krijgen snel duidelijkheid over de tegemoetkoming voor de schade die zij hebben opgelopen door de overstromingen van afgelopen zomer.

De komende weken, "zeker voor de kerst", wil het kabinet met details over de regeling komen, zegt landbouwminister Carola Schouten.

'Valt niet onder wet'

De omzetschade van boeren in de uiterwaarden "valt gewoon niet onder de wet" die schadevergoeding regelt, geeft Schouten aan. "Dat hoort daar dus niet bij." CDA'er Derk Boswijk had in het debat over de landbouwbegroting om duidelijkheid gevraagd voor deze groep. De watersnood vond namelijk maanden geleden plaats, aldus de christendemocraat.

Tot
Lees ook:
Tot 250 miljoen euro schade door wateroverlast Limburg en Brabant

Schouten heeft overleg gevoerd met demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus, wiens departement over dit soort voorzieningen gaat. Daaruit blijkt dat het kabinet "snel met een regeling zal komen om te zorgen dat deze boeren in de uiterwaarden tegemoet worden gekomen voor de schade die zij hebben geleden".

Nog voor de kerstvakantie van het parlement wil het kabinet hierover een brief naar de Kamer sturen.

Bekijk ook: Saskia woont na watersnood nog steeds in container: 'Ik voel me machteloos'

02:49
Het huis van Saskia Jansma was na de overstroming in Zuid-Limburg feitelijk rijp voor de sloop. Daarom woonde ze maanden in een container.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore