Ga naar de inhoud
1 tot 23 november

Update van de cijfers: zoveel (on)gevaccineerden liggen met corona in het ziekenhuis

(Archieffoto) Beeld © ANP

Dat coronavaccins helpen om een ziekenhuisopname te voorkomen, was al bekend. Toch belanden er ook gevaccineerden in het ziekenhuis. Hoe zit dat precies? Het RIVM heeft nieuwe cijfers gedeeld over de bezetting in ziekenhuizen. Het gaat om gegevens van de eerste drie weken van november. In dit artikel leggen we uit hoe het zit.

Het RIVM berekent de effectiviteit van de vaccins al sinds 11 juli. Dat gebeurt op basis van informatie van ziekenhuizen. Zij registreren of mensen gevaccineerd zijn, en met welk vaccin.

66 procent op de ic is ongevaccineerd

De berekeningen zijn nu aangevuld met cijfers van 1 tot 23 november. Vorige week werden de cijfers van de eerste twee weken gedeeld. De cijfers zijn nu iets geüpdatet. 

In Nederland is 12 procent niet gevaccineerd, 3 procent deels en de rest (85 procent) volledig. In het ziekenhuis liggen de verhoudingen anders: 51 procent van de patiënten is niet geprikt. Op de intensive care is dat zelfs 68 procent.

In deze grafiek zie je hoe de verhoudingen liggen:

Kans op ziekenhuisopname 93 procent kleiner

Volgens de berekeningen van het RIVM verkleint een vaccin de kans dat je na een coronabesmetting zo ziek wordt dat je naar het ziekenhuis moet behoorlijk: met maar liefst 93 procent.

De kans dat je op de intensive care belandt, is zelfs 97 procent kleiner met een vaccin. En ben je jonger dan zeventig, dan werken de vaccins nóg beter.

20.717
Volg het laatste nieuws in ons liveblog:
20.717 besmettingen gemeld, weekgemiddelde blijft stijgen