Ga naar de inhoud
'Te veel onzekerheid'

Ook dit jaar geen vreugdevuren in Den Haag vanwege de coronamaatregelen

Twee mensen kijken naar het vreugdevuur in Scheveningen. Beeld © ANP

De vreugdevuren in Den Haag gaan dit jaar weer niet door vanwege de coronamaatregelen. Volgens burgemeester Jan van Zanen is er door de coronaregels nu te veel onzekerheid en te weinig aanknopingspunten om de voorbereidingen verder voort te zetten.

Volgens de gemeente gooien de omikronvariant, het hoge aantal besmettingen en onduidelijkheid over wat mag tijdens de jaarwisseling roet in het eten.

"Het kabinet maakt niet eerder dan 14 december eventuele versoepelingen of mogelijkheden bekend", stelt de gemeente in een verklaring. "Dat is te laat om nog verantwoord en veilig een vreugdevuur te kunnen organiseren. Daarnaast levert het voor organisatoren te veel onzekerheid en onaanvaardbare financiële risico's op."

Kans op teveel publiek

De gemeente vreest bovendien voor een onbeheersbare toestroom van publiek naar de vreugdevuren, nu veel andere steden de festiviteiten voor oud en nieuw al hebben afgeblazen.

Paniek
Lees ook:
Paniek en chaos: zo escaleerde het vreugdevuur op Scheveningen

"Zojuist heeft de organisatie een laatste gesprek gehad met de gemeente over het wel of niet doorgaan van de vreugdevuren", schrijft de organisatie van het vreugdevuur bij Scheveningen op Facebook. "Helaas moeten wij jullie mededelen dat er besloten is dat de evenementen geen doorgang kunnen vinden."

De bouwers van het vreugdevuur in Duindorp laten op sociale media weten de beslissing te betreuren. "Na alle energie die wij hierin hebben zitten, betreuren wij deze beslissing ten zeerste. Maar helaas zijn er geen andere mogelijkheden."

Animatie:
Bekijk ook:
Animatie: zo ging het mis met het vreugdevuur in Scheveningen

In september kwamen nog hoopvolle berichten dat de vreugdevuren weer zouden plaatsvinden voor het eerst sinds de jaarwisseling van 2018-2019. 

Derde jaar zonder vreugdevuren

Maar het wordt nu dus het derde jaar zonder vreugdevuren. De afgelopen twee jaar mochten de vreugdevuren namelijk ook niet doorgaan. In 2019 niet omdat de bouwers niet aan de gemeentelijke eisen konden voldoen. Die eisen waren aangescherpt sinds de vonkenregen tijdens de oudejaarsnacht van 2018. Vorig jaar mocht de gemeente geen evenementenvergunning verlenen vanwege de coronacrisis. 

Haagse traditie

Den Haag kent een jarenlange traditie van vreugdevuren. In Scheveningen en Duindorp worden al sinds de jaren 80 stapels met houten pallets gemaakt. Het is een competitie: wie maakt in een paar dagen tijd de hoogste vuurstapel?

De gemeente Den Haag ziet het evenement als een afleider om brandjes en ongeregeldheden in de wijken te voorkomen. Het zou overlastgevers rustig houden.