Ga naar de inhoud
Taken neergelegd

Begraafplaatsdirecteur op non-actief na spirituele samenkomst bij kindergraven

De begraafplaats in Amersfoort. Beeld © ANP

De directeur van de Amersfoortse begraafplaats die eerder dit jaar toestemming gaf voor een seance-achtige bijeenkomst bij kindergraven, is door de gemeente op non-actief gesteld. De directeur legt in afwachting van een onderzoek dat de Nationale ombudsman uitvoert zijn taken neer.

Dat schrijft burgemeester Lucas Bolsius aan de gemeenteraad.

Ophef
Lees ook:
Ophef om oproepen van geesten bij kindergraven Amersfoort, burgemeester betuigt spijt

Seance

De directeur van begraafplaats Rusthof - die onder de gemeente valt - had een groep van zes personen toestemming gegeven om 11 september een bijeenkomst te houden op het kindergedeelte om 'spirituele energieën te onderzoeken van overledenen'.

De seance kwam aan het licht doordat de vader van een overleden kind een videocamera vond op Rusthof. Daarop stonden filmpjes van de mensen met vermeende paranormale gaven bij onder andere een kindergraf, buiten de openingstijd van de begraafplaats. De zaak heeft ondanks brieven met uitleg voor veel onrust gezorgd in Amersfoort.

Onderzoek Ombudsman

Een echtpaar van wie kinderen op de begraafplaats liggen, spanden een kort geding aan om erachter te komen wat zich die avond precies heeft afgespeeld. De rechter bepaalde gisteren dat zij inzage krijgen in de mails die deelnemers aan de seance aan de gemeente stuurden.

De Nationale ombudsman komt op 17 december met een rapport over de gebeurtenissen op de begraafplaats. "Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek zullen verdere afspraken worden gemaakt" over de positie van de directeur, stelt de gemeente Amersfoort.

Bodegraven
Lees ook:
Bodegraven doet aangifte tegen complotdenkers voor bezoedelen kindergraven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore