'Gewelddadig extremisme'

Verdachten aanslag op Groningse journalist betuigen spijt, maar blijven in cel

02 december 2021 18:20 Aangepast: 02 december 2021 18:38
De politie verspreidde beelden van de brandstichting.

De twee mannen die verdacht worden van brandstichting en een poging tot moord op een Groningse journalist blijven langer vastzitten. Het OM noemt de aanslag 'gewelddadig extremisme'. De verdachten zeggen spijt te hebben van hun actie.

Vandaag was de eerste openbare zitting bij de rechtbank in Groningen. De twee worden verdacht van het naar binnen gooien van molotovcocktails bij de woning van journalist Willem Groeneveld van het Groningse stadsblog Sikkom in de nacht van 18 op 19 augustus. Kort daarvoor was een ruit stukgeslagen.

Zeggen spijt te hebben

Er ontstond brand in het huis, maar Groeneveld en zijn partner wisten het vuur zelf te doven. Ze bleven ongedeerd. Ook voor de woning werd brandbaar materiaal aangetroffen. De verdachten, 31 en 33 jaar oud, stellen spijt te hebben. "Dat zegt mij niet zoveel", reageerde de officier van justitie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Arrestaties vanwege gooien brandbom in huis Groningse journalist

De officier ziet in hen coronacomplotdenkers, die deel uitmaken van een 'radicale onderstroom'. "Wanneer radicale gedachten omslaan in geweld en brandstichting bij iemand wiens publicaties je niet zinnen, spreken we over gewelddadig extremisme. De journalist wordt gezien als de vijand."

Volgens de aanklager laat de actie een verharding in de samenleving zien, met bedreigingen en geweld richting de pers. "Die verharding maakt dat mensen het toepassen van geweld een optie vinden."

Dieptepunt voor persvrijheid

De officier noemt het een dieptepunt voor de persvrijheid. "De pers is onmisbaar als één van de controlerende machten en moet onafhankelijk en vrij zijn." De pers staat volgens het OM onder druk. "Niet door radicale gedachten of toenemende polarisatie van standpunten, maar juist door intimidatie en geweld."

Journalist Willem Groeneveld. Journalist Willem Groeneveld.

De advocaten dienden vandaag tijdens deze eerste zitting meerdere onderzoekwensen in. De rechtbank ging akkoord met het horen van enkele getuigen, onder wie Groeneveld, en een technisch onderzoek naar het gevaar van de actie. Volgens de verdediging was het de bedoeling van de mannen, die onder invloed van alcohol zouden zijn, om Groeneveld te laten schrikken en wakker te maken. Zij betwisten hoe gevaarlijk de 'amateuristische actie' was. Het is niet duidelijk wat in de flesjes zat en er was alleen een brandplek op de vloer, zei de verdediging.

Ook volgt een psychisch onderzoek. De 31-jarige verdachte weet nog niet of hij daaraan wil meewerken. "Dat heeft met vertrouwen te maken."

Voorarrest

Beide mannen blijven voorlopig in voorarrest vastzitten. De inhoudelijke behandeling staat gepland voor eind maart.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NVJ: 'Weer een aanslag op de Nederlandse journalistiek'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore