Twee broers

OM eist 2 jaar cel en behandeling tegen jongen (18) voor doden scholiere (14)

02 december 2021 13:44 Aangepast: 23 december 2021 14:34
Lotte (foto van familie Lotte)

Tegen een van de twee broers die ervan worden verdacht dat ze betrokken zijn geweest bij de gewelddadige dood van een veertienjarig meisje begin dit jaar in Almelo, is twee jaar cel en psychische behandeling geëist. Het OM acht de 18-jarige jongen schuldig aan doodslag en verwijt hem ook dat hij het lichaam van het meisje wilde verstoppen.

De eis is de maximale straf die opgelegd kan worden aan minderjarigen. De broers waren destijds 17 en 15 jaar. De zaak wordt behandeld door de kinderrechter en vindt achter gesloten deuren plaats.

Naaktfoto doorgestuurd

Het lichaam van de Lotte (14) werd op 10 januari gevonden in een sloot bij een bedrijventerrein aan de rand van Almelo. Al snel werden de twee broers en hun vader opgepakt. De broers hadden onafhankelijk van elkaar een relatie met haar gehad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ouders overleden Lotte (14): 'Het is onvoorstelbaar waar wij doorheen gaan'

Tussen de oudste en Lotte was onenigheid ontstaan toen hij erachter kwam dat ze een naaktfoto van hem, die hij haar had toegestuurd, naar een of meer vriendinnen had doorgestuurd. Ook zou Lotte hem hebben verteld dat ze zwanger van hem was.

Geen vooropgezet plan

De oudste broer had die dag met haar afgesproken bij het industrieterrein. Ook zijn jongere broer ging mee. Ze waren van plan geweest haar klappen te geven, zegt het OM. Daarbij is flink geweld gebruikt en uiteindelijk is ze overleden door verwurging, zo is uit sectie gebleken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dood 14-jarige scholiere Lotte schokt Almelo, drie aanhoudingen

De jongens hadden het lichaam van Lotte in een sloot geschopt, aldus het OM, en toen afgedekt met riet en maai-afval. Het OM vindt niet dat er sprake is geweest van een vooropgezet plan, wat moord zou hebben betekend. Volgens deskundigen kampt de jongen met ontwikkelingsproblematiek.

Volgende week, op 7 en 8 december, staat de zaak tegen de jongere broer op de agenda. Zijn advocaat heeft al aangekondigd dat hij vrijspraak zal bepleiten.

De straffen volgens het jeugdrecht

De verdachten waren beiden minderjarig op het moment van het misdrijf. De oudste broer werd een maand na zijn arrestatie 18 jaar. In principe worden ze dan volgens het jeugdrecht vervolgd.

Via jeugdrecht is een celstraf van maximaal twee jaar mogelijk, al dan niet met jeugd-tbs. Van belang daarbij is de vraag hoe volwassen zijn gedrag is voor zijn leeftijd. Voor kinderen onder de 16 jaar is het strafmaximum één jaar. Van 16 tot 18 jaar is het maximum twee jaar, maar die kinderen zou je, als het past bij hun ontwikkeling, als volwassenen kunnen berechten. Dan kun je dezelfde straffen als aan een volwassene opleggen.

Daarnaast bestaat de PIJ-maatregel, die ook wel tbs voor jeugd wordt genoemd. Dit kan een rechter opleggen bij een ernstig feit, waarbij de veiligheid in het geding is en de verdachte geestelijk ziek is of een gebrekkige ontwikkeling heeft. Die PIJ kan voor zo'n jongere zeven jaar duren. Het is sinds een aantal jaren ook mogelijk om de PIJ-maatregel na die zeven jaar om te zetten in tbs.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore