Ga naar de inhoud
'Onwetendheid'

Jelle (21) zat in auto waar lachgas werd gebruikt: 'Bijna tegen boom gereden'

Jelle. Beeld © Geert Gordijn

Jelle was 18 en gebruikte weleens lachgas met zijn vrienden. Regelmatig in de auto. Tot het bijna misging, toen hij als bijrijder in de auto zat en zijn vriend die achter het stuur zat, lachgas aan het gebruiken was. "We reden met 50 kilometer per uur op een boom af. Ik moest aan het stuur trekken om te voorkomen dat we zouden botsen."

Vandaag bracht de politie nieuwe cijfers naar buiten over het gebruik van lachgas achter het stuur. Iedere maand worden zo'n 400 automobilisten betrapt op het gebruik van lachgas. Dit leidde dit jaar al tot honderden ongelukken, waarvan 21 met dodelijke afloop.

Politie:
Lees ook:
Politie: dit jaar al ruim 4000 automobilisten betrapt met lachgas

Jelle van Gorp (21) heeft zelf bijna zo'n ongeluk meegemaakt. "Deze cijfers laten zien dat het echt een groot probleem is. Ik hoop dat ik met mijn verhaal anderen kan waarschuwen."

'Kort euforisch gevoel'

Want ook hij gebruikte met zijn vrienden wel eens lachgas. "Voor mij was het recreatief. Een keer in de week in het weekend. Niet heel vaak. Ik vond het gewoon leuk. Het is een heel kort moment waarin je losraakt van de wereld als het ware. De perceptie van de wereld verandert, het geluid om je heen verandert. Het is een kort euforisch gevoel."

Het gebruik van lachgas kan nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Hoe dat zit, leggen we je in deze video uit:

Van hoofdpijn tot dwarslaesie: deze klachten kun je krijgen na lachgas

02:30

Onwetendheid

Omdat Jelle en zijn vrienden nog bij hun ouders woonden, konden ze thuis geen lachgas gebruiken. "Maar we hadden wel net ons rijbewijs, en vaak wel een auto die we konden gebruiken. Dus dat werd de go-to plek om het te doen."

In de auto zitten en lachgas gebruiken, is misschien nog niet zo gek. Maar waarom zou je in godsnaam onder invloed van lachgas gaan rijden?

"Ik denk dat het gewoon onwetendheid was. Op dat moment wisten we echt niet wat de risico's waren en hoe gevaarlijk het is om met een ballonnetje op achter het stuur te kruipen. We wisten niet dat je rijvaardigheid zo beïnvloed zou worden. Met alcohol of een joint weet je: dat is super gevaarlijk. Maar van lachgas was dat allemaal niet zo bekend. Wij hadden geen idee."

Wake-up call

Levensgevaarlijk, bleek al snel. "We zijn een keer bijna met 50 kilometer per uur tegen een boom geknald. Ik was bijrijder, en de chauffeur was lachgas aan het gebruiken en had niet door dat we bijna zouden botsen. Ik heb toen aan het stuur moeten trekken om het roer om te gooien om een ongeluk te voorkomen."

Hoewel Jelle zelf nooit met lachgas op achter het stuur is gekropen, was het wel een wake-up call: "Toen heb ik me gerealiseerd dat het echt heel gevaarlijk is en ben ik er helemaal vanaf gestapt. Ik gebruik het sindsdien nooit meer."

Monica
Lees ook:
Monica Geuze waarschuwt na 'overmatig gebruik' nu zelf voor lachgas