Ga naar de inhoud
14 keer omikron

90 procent besmette reizigers uit Zuid-Afrika was gevaccineerd

Eerst mochten de passagiers urenlang het vliegtuig niet uit. Beeld © ANP

Van de 61 besmette reizigers op de twee vluchten uit Johannesburg en Kaapstad heeft ruim 90 procent aangegeven gevaccineerd te zijn. Dat zegt een woordvoerder van GGD Kennemerland.

Zeker 14 van de reizigers bleken achteraf besmet met de omikronvariant, de mutatie van het virus die vorige week wereldkundig werd gemaakt.

Quarantainehotel

Op de twee KLM-vluchten uit Zuid-Afrika bleken vorige week vrijdag besmette reizigers te zitten. De GGD moest meer dan zeshonderd passagiers testen, 61 passagiers waren besmet met het coronavirus. Naar verwachting kan 'iets meer dan de helft' van de 44 reizigers die nog in isolatie zitten in een quarantainehotel in Badhoevedorp, het hotel vandaag verlaten.

Van
Lees ook:
Van minuut tot minuut: Esther zat 16 uur vast op Schiphol na vlucht uit Zuid-Afrika

De negatief geteste reizigers 'kunnen hun reis vervolgen', zei de GGD. Personen die positief getest zijn, blijven nog enige tijd in isolatie. Hoeveel dat er precies zijn, maakte de GGD niet bekend.

'Goed meegewerkt'

"Ik ben blij dat meer dan de helft van de passagiers nu het hotel kunnen verlaten en hun reis weer kunnen vervolgen", aldus Bert van de Velden, directeur GGD Kennemerland. "Dat is goed nieuws voor hen en hun naasten. Ik wil mijn grote waardering uitspreken voor hen. Zij hebben goed meegewerkt, in een voor hen moeilijke situatie van isolatie."

 

Bekijk ook: moet carnaval in de zomer plaatsvinden door corona?

02:24
Veel mensen zijn het daar niet mee eens. "Veel te warm."