Dodelijke ongelukken

Politie: dit jaar al ruim 4000 automobilisten betrapt met lachgas

02 december 2021 10:02 Aangepast: 02 december 2021 14:31
Vorig jaar raakte in Hoofddorp een auto te water. In de auto werd een lachgasfles gevonden. De inzittenden waren al weggevlucht. Beeld © ANP

De politie heeft dit jaar al ruim 4000 mensen betrapt die met lachgas op achter het stuur zaten. Er zijn dit jaar al honderden ongelukken gebeurd waarbij lachgaspatronen werden aangetroffen. Zeker 21 van die ongelukken kenden een dodelijke afloop.

Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Politie. Maandelijks gaat het om 400 automobilisten die worden gesnapt terwijl ze bezig zijn met lachgas, zegt een woordvoerder.

Afwijkend rijgedrag

"Het lastige is dat we het gebruik van lachgas niet kunnen controleren zoals met een alcohol- of drugstest. We gaan daarom af op signalen als afwijkend rijgedrag, lachgaspatronen en het gedrag van de bestuurder zelf."

Roes door ballon: 'Alles wordt trager'

Waarom is lachgas in het verkeer zo gevaarlijk? Het is een korte heftige roes waarbij je korte tijd vergelijkbaar met stomdronken bent, zegt neuroloog in opleiding Barry Ruijter. Hij is onderdeel van de werkgroep lachgas van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie

"Alles gaat trager", zegt hij. "Je waarneming wordt trager en je handelen ook. Je beoordelingsvermogen om gevaar te herkennen wordt duidelijk minder, je raakt sneller ontremd en neemt grotere risico's. Ook kun je flauwvallen en kan je waarneming vervormen. Het effect van één ballon is maar kort en daarna ben je redelijk nuchter, bij meer blijft je roes langer. Helemaal als 50 ballonnen in een auto gebruikt en de ramen niet open doet. En die hoeveelheid is helaas geen uitzondering."

De cijfers van 2021 zijn vergelijkbaar met die van vorig jaar. "In 2020 zagen we een enorme toename ten opzichte van 2019. Waarschijnlijk omdat het gebruik van lachgaspatronen toen populairder werd."

Waarom in de auto?

Maar waarom gebruiken mensen lachgas in de auto? Het gebruik van lachgas in de auto nog heel populair, vertelde TeamAlert-woordvoerder Tom Plaum in een eerder interview op deze site.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Auto dé plek om lachgas te gebruiken, campagne moet dat stoppen

Hoe dat komt? Volgens Plaum heeft het te maken met privacy. "Jongeren willen natuurlijk niet thuis op de bank bij hun ouders lachgas gebruiken. Het geeft een gevoel van vrijheid om ergens met de auto naartoe te gaan. Als je naar een afgelegen plek rijdt, heb je bovendien geen pottenkijkers. En de auto is een comfortabele plek."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie tieners overleden na botsing tussen auto en ambulance in Helmond

Dodelijke afloop

Maar dat loopt dus niet altijd goed af. Tot nu toe zijn er dit jaar ruim 400 ongelukken gebeurd waarbij lachgas werd aangetroffen. Bij 116 ongelukken raakten mensen gewond, 21 ongelukken kenden een dodelijke afloop. 

Vorige maand kwamen drie tieners om het leven bij een frontale botsing in Helmond. De auto waar zij inzaten, botste tegen een ambulance. Bij de auto werd een lachgasfles gevonden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore