Ga naar de inhoud
Bloedstolsels na vaccin

Wetenschappers vinden oorzaak trombose na prik AstraZeneca

Wetenschappers denken de oorzaak te hebben gevonden van de zeer zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin waarbij bloedstolsels (trombose) worden gevormd. Volgens onderzoekers in Wales en de Verenigde Staten komt het mogelijk doordat een eiwit in het bloed wordt aangetrokken door een belangrijk onderdeel van het vaccin.

Het vaccin van AstraZeneca heeft volgens schattingen wereldwijd een miljoen levens gered door bescherming te bieden tegen het coronavirus. Maar eerder dit jaar kwam aan het licht dat er een mogelijk verband zou zijn tussen het vaccin en ernstige bloedafwijkingen. In Nederland werd vervolgens besloten het vaccin niet meer te gebruiken.

Vaccin in de bloedbaan

Een woordvoerder van AstraZeneca legt aan de BBC uit dat de kans op de bloedstolsels groter is na besmetting met het coronavirus dan na een vaccinatie. Al is het nog altijd niet helemaal duidelijk waarom de bijwerking in sommige gevallen optreedt.

Advies
Lees ook:
Advies Gezondheidsraad: eerst AstraZeneca, dan Pfizer is mogelijk én efficiënt

Het vaccin van AstraZeneca bestaat uit genetisch materiaal en een algemeen verkoudheidsvirus. Het wordt normaliter geïnjecteerd in een spier, maar soms komt een deel van het middel in de bloedbaan terecht. Dan is er een kans dat het een bepaald eiwit in het bloed aantrekt, wat in zeldzame gevallen zorgt voor een reactie van het immuunsysteem. Die reactie zorgt ervoor dat antistoffen het geïnjecteerde verkoudheidsvirus aanvallen, wat kan leiden tot de bloedstolsels.

Vatbaarheid

De oorzaak van de ernstige bijwerking is daarmee waarschijnlijk verklaard, maar er moeten volgens de onderzoekers nog veel stappen gezet worden. Zo is het nog niet duidelijk waarom sommige mensen vatbaarder zijn voor de bijwerking dan anderen.

Bekijk ook: corona gehad? Zo goed ben je beschermd

03:20
Het is niet duidelijk hoe lang je precies beschermd bent na een infectie met corona, maar zeker enkele maanden.