Irritant of juist gezellig?

Kerstliedjes weer volop gedraaid: 'Ik krijg er jeuk van'

01 december 2021 17:57 Aangepast: 01 december 2021 22:29
Kerstmuziek: je vindt het heerlijk of verschrikkelijk (archieffoto). Beeld © iStock

Er is geen ontsnappen aan: van Last Christmas tot Santa Claus is Coming to Town – kerstliedjes zijn weer volop te horen. Sommigen zijn er dol op, anderen worden er gek van. "Verschrikkelijk! Weg met die vreselijke kerstmeuk, hier gaat geen radio aan in december."

Dat schrijft Marleen onder onze oproep op Facebook waarin we mensen hebben gevraagd wat ze ervan vinden dat er weer volop kerstliedjes te horen zijn. De meningen zijn zeer verdeeld. Hoe dat komt, lees je verderop in dit artikel.

'Elk jaar vroeger'

Ook Mel is niet blij met al het kerstgeweld, valt te lezen: "Om gek van te worden! Vaak begint het half november al, en als Sinterklaas weer naar Spanje gaat, wordt het helemaal platgedraaid. Voor één keer is zo'n liedje wel leuk, maar daarna wordt het al snel irritant."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerst kerstboom, dan stoomboot: 'Kerst begint steeds eerder'

René schrijft: "Het wordt elk jaar vroeger en gekker met alles en tegen de tijd dat het kerst is, dan is het totaal niet meer speciaal. Ik hoef andere muziek ook niet constant in de herhaling te horen. Er zijn miljoenen platen met muziek en we beperken ons telkens weer tot een klein bekrompen gedeelte van de muziekmarkt. Op Pinkpop staat toch ook niet elk jaar hetzelfde programma?"

Moordneigingen

Sophie (31) uit Oosterwolde gaat nog een stukje verder en schrijft: "Sinterklaas is nog niet weg en ik heb nu al weer moordneigingen wanneer ik Sky Radio hoor en dan vooral Mariah Carey. Ik krijg echt jeuk dan!"

Zolang Sinterklaas in het land is, wil Sophie eigenlijk nog geen kerstmuziek horen. Zolang Sinterklaas in het land is, wil Sophie eigenlijk nog geen kerstmuziek horen.

Ze luistert het hele jaar door eigenlijk graag naar Sky Radio, vertelt ze als we haar bellen. "Maar ze beginnen echt te vroeg met kerst. Ik heb twee kleine kinderen, en we zitten nu volop in de sinterklaas-sferen. Maar op de radio hoor je alleen maar kerst. Dat is gewoon irritant."

Ook baalt ze dat er altijd maar dezelfde nummers worden gedraaid. "Telkens weer Mariah Carey. Zij verdient ieder jaar miljoenen met dat nummer. Maar daardoor is er ook geen ruimte meer voor andere, nieuwe muziek."

'Gewoon heerlijk'

Voor Tim (18) uit Steenbergen ligt het helemaal anders. Hij is dól op kerstmuziek, en dat is nog maar zacht uitgedrukt. "Ik vind het gewoon heerlijk, al die kerstnummers. Ik word er zo blij en vrolijk van. Zeker dit jaar. Het is toch allemaal een beetje depressief door corona, en kerstmuziek maakt het dan toch gezellig. Het geeft een fijn gevoel."  

De kerstmuziek staat dan ook al weken constant aan bij Tim. "Sinds 1 oktober heb ik de kerstboom opgetuigd en staat ook de kerstmuziek constant aan. Tijdens het ontbijt en het avondeten, als ik aan het werk ben en als ik onderweg ben luister ik het ook. Zelfs als ik aan het gamen ben. Dan zet ik de muziek van het spel uit en de kerstmuziek aan."

Voor Tim kan kerst niet vroeg genoeg beginnen. Voor Tim kan kerst niet vroeg genoeg beginnen.

Liefst oude kerstnummers

Zijn favoriete kerstnummer? "Ik kan eigenlijk niet kiezen. Heel lastig. Maar het kerstalbum van Michael Bublé luister ik heel graag. Dat zijn gewoon allemaal leuke nummers. The Most Wonderfull Time of the Year bijvoorbeeld, of Last Christmas: geweldig. Sowieso vind ik de oudere kerstnummers leuker dan de nieuwe. Met die oude hits ben ik opgegroeid. Daar heb je dan toch leuke herinneringen aan."

Voor de liefhebber hieronder één van de nummers van het kerstalbum van Bublé:

'Helemaal in kerststemming'

Tim is niet de enige die blij wordt van kerstmuziek, blijkt uit andere reacties op onze oproep:

Tenminste nog wat gezelligheid in deze tijd' - Ingrid

'Heerlijk, staat de hele dag aan hier' - Sabrina

'Supergezellig, ben al helemaal in de kerststemming' - Anja

'Als ik die belletjes in het begin hoor bij 'All I want for Christmas', weet ik dat het december is en dat de feestmaand begint. Dus ik zeg: kom maar door met die kerstliedjes' - Richard

'LOVE ITTTT!! Echt waar, instant happiness door die kerstliedjes. Dus kom maar door' - Kelly

'Kom maar op, gezellig!! We kunnen allemaal wel een beetje gezelligheid en warmte gebruiken in deze hopeloze tijd' - Anita

Kracht van herhaling (maar niet te veel)

Hoe komt het nou dat we zo blij of juist geïrriteerd worden door kerstmuziek? We vroegen het Anja Volk, universitair hoofddocent informatica aan de Universiteit Utrecht. Zij doet onder meer onderzoek naar de invloed van muziek op het brein.

"Ten eerste geldt voor muziek in het algemeen dat mensen van muziek houden die ze al kennen. Herhaling is goed: binnen het nummer zelf, maar ook door de nummers zelf te herhalen. En dat gebeurt natuurlijk met kerstliedjes. Die hoor je elk jaar."

Die herhaling kan ook averechts werken. "We spreken dan van een U-curve. In het begin ken je het nummer nog niet en vind je er nog niets aan. Maar als je het vaker hoort, ga je het steeds leuker vinden. Tot een bepaald punt waarop je de muziek te vaak hebt gehoord. Dan wordt het saai en ga je de muziek weer minder waarderen", vertelt Volk.

"We houden dus van herhalingen in de muziek, maar ook weer niet te veel. Want dat wordt het psychologisch gezien vervelend en dan kun je een hekel krijgen aan bepaalde muziek."

Emoties rond kerst

Daarnaast speelt bij kerstmuziek nog een andere factor mee, zegt Volk. "Muziek roept emoties op. Als je bepaalde muziek altijd in dezelfde context hoort en je hoort die muziek opnieuw, dan denk je weer aan die context."

Dat gebeurt bij kerstmuziek heel sterk, zegt Volk. "Ieder jaar weer hoor je rond kerst dezelfde kerstnummers. Dus ook als je in de zomer een kerstnummer hoort, dan denk je aan kerst."

Maar hoe komt het dan dat sommigen dat leuk vinden, en anderen niet? "Iedereen heeft zijn eigen ervaringen en emoties met kerst. Voor de één is het een heel gezellige en vrolijke periode, dus die denkt bij kerstmuziek aan fijne dingen. Maar voor een ander kan kerst refereren aan een periode vol stress en gedoe of gemis. Dan is het best irritant als je in deze tijd constant geconfronteerd wordt met die emoties omdat er kerstmuziek wordt gedraaid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

All I want is kerstmuziek: het googelen naar kerstnummers is begonnen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore