Strijd tegen luchtvervuiling

Utrecht geeft inwoners die stoppen met houtstook subsidie

01 december 2021 11:41 Aangepast: 01 december 2021 16:54
De schoorsteen van een houtkachel op een woonboot (archieffoto). Beeld © ANP

Inwoners van Utrecht kunnen subsidie krijgen als ze hun open haard of houtkachel laten verwijderen. Met de regeling wil de gemeente de luchtvervuiling in de stad tegengaan. Wie de open haard laat verwijderen, of het rookkanaal laat slopen of voorgoed onbruikbaar laat maken, kan 2000 euro subsidie krijgen.

"Een houtvuurtje kan gezellig zijn, maar de rook brengt schadelijke stoffen in de lucht. Dat is voor niemand gezond", legt de gemeente uit. Vooral ouderen, kinderen en mensen met luchtwegproblemen kunnen veel last hebben van houtstook in de buurt, zeker op dagen waarop het niet of nauwelijks waait en de rook blijft hangen in de straten.

De gemeente beschouwt houtstook door inwoners als een van de belangrijkste bronnen van luchtvervuiling waar de gemeente zelf invloed op kan uitoefenen. Door het verbranden van hout komen fijnstof en andere schadelijke stoffen in de lucht, zoals koolwaterstoffen en koolmonoxide.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steden willen houtkachels aan banden, maar de vraag is: hoe?

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal noemt het ook 'niet klimaatbewust'. Bij de verbranding van hout komt immers CO2 vrij, het voornaamste broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Een groot deel van de warmte gaat ook nog eens verloren, want de warmte 'vliegt zo de schoorsteen uit'.

Lage inkomens

Utrecht subsidieert naast het weghalen van haarden en kachels ook het vervangen ervan door moderne kachels die aan hoge eisen voldoen op het gebied van energiezuinigheid en uitstoot. Wie daarvoor kiest, kan 500 euro van de gemeente krijgen. Mensen met lage inkomens kunnen voor het verwijderen van de haard of het rookkanaal extra subsidie aanvragen. Voor hen kan het bedrag oplopen tot 4000 euro.

Bekijk ook: Allemaal aan de houtkachel? 'Goedkoop maar vervuilend'

De energierekening loopt steeds verder op. Daarom schaffen mensen vaker een houtkachel aan. Het is een goedkoop alternatief, maar wat voor invloed heeft zo'n kachel eigenlijk op het milieu?

De gemeente is ook een voorlichtingscampagne begonnen om inwoners te informeren over de schadelijke gevolgen van houtrook. De oproep is: "Laat het vuur liever wat vaker uit en als je stookt, doe dat dan zo schoon mogelijk."

Utrecht is niet de eerste gemeente die actie onderneemt op het vlak van houtkachels. Uit een rondgang van RTL Nieuws langs de 10 grootste gemeenten bleek in oktober dat zij allemaal bezig zijn met de aanpak van overlast door houtstook. 

Zo wordt in Amsterdam gewerkt aan maatregelen met betrekking tot hout stoken en loopt in Rotterdam al een tijd een campagne waarin Rotterdammers bewust worden gemaakt van de effecten van houtkachels, open haarden en vuurkorven op de luchtkwaliteit en gezondheid. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gezondheidsklachten door houtkachels: Ties (10) krijgt last van zijn astma door rook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore