Vanwege oplopende sterfte

Uitvaartorganisatie DELA zet koelunits neer bij rouwcentra door hele land

30 november 2021 20:37 Aangepast: 01 december 2021 16:32
Een afgeschermde koelcontainer bij een uitvaartcentrum eerder dit jaar. Beeld © ANP

Om meer lichamen van overledenen gekoeld te kunnen bewaren, heeft uitvaartorganisatie DELA bij uitvaartcentra door het hele land speciale koelunits geplaatst. Dit vanwege de oplopende sterftecijfers door het coronavirus en de jaarlijkse griepepidemie. "Het is één van de eerste maatregelen als er veel aanbod is van overleden lichamen", zegt woordvoerder van DELA Martijn van de Koolwijk.

De koelcontainers staan al bij de uitvaartcentra in Nijmegen, Leiden, Eindhoven, Bilthoven, Geleen, Roermond, Goes Den Bosch en Roosendaal. Morgen wordt er nog een geplaatst in Uden. Zes van de containers worden al gebruikt.

Eerste maatregel

De koelunits lijken op grote zeecontainers. In de units kunnen de lichamen van tien mensen worden bewaard. Daar liggen de overledenen in hun kisten naast elkaar. "Een lichaam van een overledene blijft daar liggen tot de uitvaart. Dat duurt meestal zo'n 5 tot 6 werkdagen. Die tijd moet je ze gekoeld bewaren", zegt Van de Koolwijk.

Bij de eerdere coronagolven werden ook al extra koelcontainers geplaatst. "Aan het begin van het jaar werden er in 14 steden koelcontainers geplaatst bij uitvaartcentra. Die werden weer weggehaald toen het aantal besmettingen en overleden weer afnam, aan het begin van de zomer. Twee weken geleden hebben we in Nijmegen de eerste weer neergezet. Het is één van de eerste maatregelen die snel te nemen zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na corona niet meer welkom op feest of begrafenis: 'Je bent een paria'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore