Leraren blij met beleid

Lange rijen bij GGD-teststraat door nieuw snottebellenprotocol basisschool

30 november 2021 19:13 Aangepast: 30 november 2021 19:14
(Archieffoto)

Heeft je kind een snotneus? Dan mag het niet naar school. Het snottebellenprotocol is sinds maandag een nieuw onderdeel van de strijd tegen de snelle coronaverspreiding op basisscholen. Het gevolg: lange rijen bij de GGD-teststraten vol gezinnen met kinderen, die een dag niet in de klas zitten.

De dochter van Patricia is prematuur geboren en pikt snel virussen op. "Ze snottert de hele winter, tot april", zegt Patricia. Toch heeft ze begrip voor het snotneuzenbeleid. "Op de school waar onze kleine meid zit, wordt er goed mee omgegaan. Het is een zeer dringend advies om kinderen thuis te houden met snotneuzen en verkoudheid, wat ik heel normaal vind. Ook heeft de school een goede regeling met kinderen die al iets onder de leden hebben."

Niet iedereen reageert zo begripvol. Uit reacties op social media blijkt dat veel ouders het snotneuzenprotocol op de basisschool niet begrijpen. "Hier een kind negatief getest, wel verkouden maar mag niet naar school. Leg dat eens uit dan", schrijft Marian op Twitter.

Nieuw beleid

Sinds maandag is het advies van het ministerie aangescherpt. "Kinderen met milde neusverkoudheid (zoals een snotneus) blijven thuis. Zij laten zich testen", is het nieuwe beleid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie uur in de rij voor een coronatest: 'Het is koud, maar wel gezellig'

Dat doen ouders massaal. Gisteren viel het RTL Nieuws al op dat de wachtrijen bij de GGD-teststraten lang waren. In de rij stonden voornamelijk ouders met kinderen.

Loopneus, geen corona

Is die loopneus nou dé voorspeller van corona bij kinderen? "Het kan, maar het hoeft niet", zegt kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht. "Er zijn veel kinderen die een loopneus hebben en geen corona, maar andersom ook. Je vangt er zeker een aantal infecties mee, maar het is geen waterdicht beleid."

Corona bij kinderen verloopt volgens Bruijning in vele verschillende vormen. "Kinderen kunnen corona hebben zonder last van hun neus te hebben. Of ze hebben alleen keelpijn. Of alleen spierpijn en hoofdpijn. Of helemaal geen symptomen. Het uit zich op veel verschillende manieren."

'Je vindt sneller infecties'

Kinderen maken veel luchtweginfecties door. Is een snotneus dan een goed argument voor het massale testen? "Het testen heeft zin omdat je meer besmettingen weert uit school", zegt Bruijning. "Er is in zijn algemeenheid een relatie tussen de hoeveelheid klachten die iemand heeft en de besmettelijkheid. Dus kinderen met veel klachten geven het virus waarschijnlijk sneller door"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De snotneus is terug, moet je je daar nog steeds voor ziek melden?

Door veel kinderen te testen, vind je dus sneller de infecties. Maar door het vele testen ontstaan volgens Bruijning twee nieuwe problemen: "Bij elke test kan een kind één of twee dagen niet naar school. Dit is voor de continuïteit van het onderwijs voor het kind niet goed, en de ouders moeten weer een dag thuisonderwijs geven."

Maximale testcapaciteit.

Daarnaast zit de GGD op de maximale testcapaciteit. "Dan is de vraag: moet je dan al die kinderen met een snotneus door de GGD laten testen? Hierdoor moeten andere mensen langer op hun test wachten."

Een tussenoplossing ligt volgens Bruijning bij de sneltesten. "Dan belast je het testcircuit niet zo. Er is natuurlijk wel een zwakke schakel: je moet als basisschool hopen dat ouders er serieus mee omgaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Snotterende kinderen geweigerd bij opvang: 'Deze angst is waanzin'

Leraren blij met beleid

Vanuit de docentenkant klinkt er overigens een ander geluid. "Veel leraren vinden het fijn dat het snottebellenbeleid is aangescherpt", vertelt Harm van Gerven, woordvoerder van de PO Raad. "Ik snap dat het nieuwe beleid voor ouders lastig is, maar leraren zijn bang besmet te raken."

De nieuwe snottenbellendiscussie maakt de gesprekken op school volgens Van Gerven op dit moment niet makkelijk. "De snottebel zorgt voor veel discussie in de klas. Bij veel ouders is de energie om genuanceerd te zijn op. Toch hoop ik dat ouders gehoor geven aan de oproep van het ministerie."

Bekijk ook: Drukte bij kinderteststraat: 'Ik vond het niet spannend!'

In het Twentse Goor staat een speciale coronateststraat voor kinderen, waar meer de tijd wordt genomen om de patiëntjes op hun gemak te stellen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore