Ga naar de inhoud
Werkzaamheid minder goed

Moderna: vaccin waarschijnlijk minder sterk tegen omikronvariant

Medewerkers van een ziekenhuis bereiden spuiten met het vaccin van Moderna voor. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Het is onwaarschijnlijk dat de huidige coronavaccins even effectief zullen zijn tegen de nieuwe omikronvariant. Dat zegt de topman van biotechbedrijf en vaccinmaker Moderna, Stéphane Bancel, tegen de Britse zakenkrant Financial Times.

Volgens hem kan het maanden duren voordat producenten genoeg coronavaccins kunnen maken die wel optimaal werken tegen de nieuwe variant.

Variant

De omikronvariant van het coronavirus werd vorige week ontdekt in Zuid-Afrika. Sindsdien duikt die in steeds meer landen op.

Komt
Lees ook:
Komt nieuwe omikronvariant door vaccinongelijkheid? 5 vragen en antwoorden

Bancel zegt dat het onmogelijk is dat de huidige coronavaccins net zo goed werken tegen de omikronvariant als tegen de deltavariant. Dat zou er toe kunnen leiden dat er meer mensen ziek worden na een besmetting of zelfs in het ziekenhuis terechtkomen.

Klinische studies

Eerder maakte het Amerikaanse Moderna al bekend een boostervaccin voor de omikronvariant te ontwikkelen. Het bedrijf zegt binnen zestig tot negentig dagen een vaccin klaar te kunnen hebben voor klinische studies.

Ook Pfizer/BioNTech heeft aangegeven de omikronvariant te onderzoeken.

Toelating duurt 3 maanden

Als een van de vaccinfabrikanten zijn coronavaccin op maat snijdt van de nieuwe Omikron-variant, kan de Europese Unie het in drie tot vier maanden toelaten. "We staan daar klaar voor", zegt de baas van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Als de vaccins inderdaad minder goed opgewassen zijn tegen de nieuwe variant is het aan de fabrikanten om hun formules aan te passen, zegt Cooke. Het EMA heeft, dankzij afgelopen jaar ingevoerde soepeler regels, minder tijd nodig om zo'n aangepast vaccin te beoordelen dan het oorspronkelijke middel.

"We denken dat we in staat kunnen zijn om ze goedgekeurd te hebben binnen drie tot vier maanden vanaf het moment dat ze aangepast worden", aldus Cooke. "Ik wil jullie verzekeren dat dit iets is waar we ons op hebben voorbereid."

We weten nog weinig

Besmettelijker? Ziekmakender? Er gaan een hoop verhalen rond over de nieuwe coronavariant omikron, die in Zuid-Afrika voor het eerst werd aangetroffen. De vraag is: hoe moet je dit soort informatie nou wegen? Klopt deze informatie? Eén ding is zeker: het is oppassen met te snelle conclusies. In onderstaand verhaal lees je waarom:

Tegenstrijdige
Lees ook:
Tegenstrijdige signalen over omikronvariant: 'Het is allemaal heel complex'