Duitsers bleven weg

Deze zomer gingen méér Nederlanders op vakantie in eigen land

30 november 2021 04:32 Aangepast: 30 november 2021 09:22
Ter illustratie. Beeld © ANP

Het aantal Nederlanders dat op vakantie ging in eigen land steeg afgelopen zomer flink. Duitsers en Belgen bleven juist weg. Onder de streep verbleven er afgelopen zomer méér gasten in hotels, op campings en in huisjes dan een jaar eerder, maar het zijn er nog altijd minder dan voor de coronacrisis.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal Nederlanders dat op vakantie ging in eigen land steeg afgelopen zomer met 12 procent vergeleken met een jaar eerder. Daar stond tegenover dat het aantal buitenlandse gasten met 13 procent daalde.

12,8 miljoen gasten

Hotels, groepsaccommodaties, campings en huisjesparken ontvingen al met al 5 procent meer gasten dan een jaar eerder. Toch is dat nog steeds minder dan voor de coronacrisis. In juli, augustus en september bedroeg het totale aantal gasten 12,8 miljoen. In dezelfde maanden in 2019 waren 14 miljoen mensen hier op vakantie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toerisme is groei van meer dan tien jaar kwijt: 'Kolossale klap'

Rode coronakaart

Vooral de Duitsers en Belgen bleven tijdens de zomermaanden weg uit Nederland. Dat komt waarschijnlijk omdat de coronabesmettingen hier snel toenamen aan het begin van de zomer. Nederland kleurde rood op de Europese coronakaart en werd daardoor volgens het CBS 'mogelijk een minder aantrekkelijke vakantiebestemming'.

Hotels, huisjesterreinen en groepsaccommodaties ontvingen afgelopen zomer meer gasten dan een jaar eerder, terwijl campings juist te maken hadden met een daling. Dat komt omdat de kampeerterreinen veel minder buitenlandse gasten trokken. Vooral Duitsers bleven hier weg.

Provincies

De provincies Groningen, Limburg en Friesland trokken de afgelopen zomer minder gasten dan een jaar eerder. Drenthe kreeg bijna evenveel gasten te verwerken en de andere provincies hadden te maken met een toename. In Utrecht was de stijging met 19 procent relatief het grootst. Noord-Holland, waar Amsterdam deel van uitmaakt, telde veruit het grootste aantal gasten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brabant en Flevoland minder in trek bij vakantiegangers in coronajaar 2020

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore