Ga naar de inhoud
'Als honden behandeld'

Carolina werd uit vliegtuig gehaald om ontduiken quarantaine: 'Dit is een nachtmerrie'

Caroline Pimenta en haar partner Andrés Sanz. Beeld © RTL Nieuws

Carolina Pimenta uit Spanje werd gisteren op Schiphol uit een vliegtuig gehaald omdat ze vrijdag na een vlucht uit Zuid-Afrika positief was getest op het coronavirus. Met haar partner Andrés zit ze nu gedwongen in isolatie in een revalidatiecentrum in Haren, vlak bij Groningen. Ze wilden zich niet houden aan de quarantaineregels, zegt burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer.

"De suggestie dat we ontsnapt zouden zijn uit quarantaine is te belachelijk voor woorden", zegt Pimenta. "Niemand heeft ons verteld wat de regels zijn, we zijn behandeld als honden."

Pimenta is biomedisch onderzoeker. "Geen haar op mijn hoofd die eraan zou denken iets te doen waarmee ik de gezondheid van anderen in gevaar breng. Ik weet hoe belangrijk het is dat iedereen zich in deze crisis aan de regels houdt. Maar dan moeten we wel weten wat die regels precies zijn."

Van het kastje naar de muur

Ze schetst een ontluisterend beeld van wat haar en haar vriend overkwam sinds ze vrijdagochtend op Schiphol wilden overstappen op een vlucht naar Spanje – naar huis. Haar verhaal over de chaos op de luchthaven en de manier waarop ze sindsdien van het kastje naar de muur zijn gestuurd, sluit aan bij wat andere reizigers vertellen over de gebrekkige opvang en de haperende communicatie.

'Gevlucht' coronastel ontkent en is woest: 'Mensenrechten verkwanseld'

01:28

Vóór vertrek uit Zuid-Afrika was de uitslag van haar PCR-test negatief, net als die van haar vriend. Na aankomst in Nederland bleek zij één van de 61 reizigers bij wie een nieuwe test positief uitviel. Ze werd naar het hotel bij Schiphol gebracht dat werd gereserveerd voor deze groep passagiers, voor zover die geen huis in Nederland hadden. Omdat ze graag samen wilden blijven, ging haar vriend mee.

Vals-positief

"In het hotel heb ik de GGD gevraagd of ik opnieuw kon worden getest, omdat ik dacht dat het testresultaat vals-positief kon zijn", zegt Pimenta. "Nee hoor, zeiden ze: het is absoluut onmogelijk dat deze test een verkeerde uitslag geeft. Nou weet ik als biomedisch onderzoeker dat het heel goed kan dat een PCR-test een onbetrouwbaar resultaat geeft. Mijn vriend testte negatief terwijl we dag en nacht bij elkaar in de buurt zijn geweest – dat was natuurlijk ook al merkwaardig."

Het verzoek om een hertest werd door de GGD eerst afgewezen, daarna toegewezen, en ketste ten slotte toch af. "De GGD-medewerker in het hotel zei dat we dan maar zelftests moesten kopen, wat we gedaan hebben. Die vielen allebei tot twee keer toe negatief uit."

Honderden
Lees ook:
Honderden passagiers uit Zuid-Afrika vast op Schiphol: eerst testen

Intussen waren bijna drie dagen verstreken sinds hun aankomst in Nederland. Hun vragen werden niet beantwoord, ze werden aan hun lot overgelaten, zegt Pimenta. "Dus ik ben gisteren naar de GGD-medewerker en de bewaker beneden in het hotel gegaan en heb gezegd: ik wil graag opnieuw een PCR-test, maar het lijkt wel of niemand naar ons luistert. Wat zouden jullie doen? En ze zeiden letterlijk: als wij in jullie positie zouden verkeren, zouden we gewoon vertrekken. Toen heb ik voor de zekerheid nóg een keer gevraagd: kunnen we daar problemen mee krijgen? Nee, zeiden ze."

'Als een misdadiger' van boord gehaald

Voor hun terugvlucht naar Spanje konden ze zonder moeite inchecken. Pas in het vliegtuig werd Pimenta's naam omgeroepen en werd ze door de marechaussee 'met veel gedoe en geschreeuw' van boord gehaald, 'als een misdadiger'. Daarop werd haar telefoon afgenomen. Haar vriend werd ook aangehouden toen hij kwam informeren wat er aan de hand was.

Eerst kregen ze te horen dat ze waren opgepakt wegens het ontduiken van de quarantaineregels. Maar na tussenkomst van de Spaanse ambassadeur bleek die aanklacht verdampt. "Een politieagent zei: jullie kunnen gaan, sorry voor alles."

Van
Lees ook:
Van minuut tot minuut: Esther zat 16 uur vast op Schiphol na vlucht uit Zuid-Afrika

Toch konden ze niet weg: op aanwijzing van burgemeester Schuurmans van Haarlemmermeer werden ze opnieuw in quarantaine geplaatst. Mensen die 'een gevaar vormen voor de volksgezondheid' kunnen worden verplicht in isolatie te gaan. Het stel werd daarvoor naar een revalidatiecentrum gebracht in Haren, ruim twee uur rijden van Schiphol. 

Nieuwe test: negatief

"Vanochtend om 11 uur hebben we voor het eerst een arts gezien. Hij reageerde heel begripvol op ons verhaal. En een halfuur later kregen we eindelijk een nieuwe PCR-test." Vanavond kwam de uitslag binnen: allebei negatief. "Maar we mogen hier nog niet weg en we weten niet wat er gaat gebeuren. Worden we alsnog vervolgd? We weten het niet."

Dat de indruk wordt gewekt dat ze twee 'criminelen' zijn die 'wilden vluchten', vindt ze nog wel het allerergst aan de 'nachtmerrie' waarin ze zich sinds vier dagen bevinden. Dat is geen seconde aan de orde geweest, zegt Pimenta. "Ze spelen met ons leven, met onze goede naam, onze vrijheid en onze waardigheid."

'Vertrokken tegen de zin van artsen in'

Burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer zegt over het relaas van Carolina Pimenta en haar partner tegen RTL Nieuws: "De GGD heeft mij verteld dat ze vertrokken tegen de zin van de artsen in." Schuurmans zegt navraag te hebben gedaan bij de politie, de marechaussee en de GGD. "Daar wordt niet herkend wat door hen is gezegd."

Schuurmans zegt dat ze zich 'niet wilden neerleggen bij de verzoeken om zich in quarantaine te houden'. Mogelijk gevaar voor de volksgezondheid was voor de burgemeester de belangrijkste reden om hen te verplichten in isolatie te gaan. Dat moest helemaal in Haren omdat elders zo snel geen plek beschikbaar was die voldeed aan de eisen die aan isolatieruimtes worden gesteld.

De
Lees ook:
De nieuwe virusvariant omikron: hoeveel zorgen moeten we ons maken?