Afspraak maken onmogelijk

Drie uur in de rij voor een coronatest: 'Het is koud, maar wel gezellig'

29 november 2021 15:13 Aangepast: 29 november 2021 16:49
Drukte bij de testlocatie in Utrecht. Beeld © RTL Nieuws

Bij de Jaarbeurs in Utrecht staan mensen al de hele dag urenlang in de rij om zich te laten testen op het coronavirus. Debby bijvoorbeeld. Haar man testte gisteren met een zelftest positief, en maakte een afspraak om vandaag bij de GGD langs te komen. Debby ging meteen maar even mee, want online een afspraak maken lukte niet meer. Nu blijkt waarom.

We spreken Debby (51) op het moment dat ze al ruim twee uur voor de deur staat van de testlocatie. Geen afspraak, en dus moest ze in een andere rij wachten dan haar man. Spijt heeft ze niet, maar koud is het wel. "Misschien had ik wel beter naar Nieuwegein kunnen gaan. Maar ik sta lekker heen en weer te dansen en ik heb mijn buurvrouw bij me, dus het is wel gezellig."

Excuses van GGD

De wachttijd voor mensen zonder afspraak is om en nabij de drie uur, zegt een medewerker van de testlocatie tegen RTL Nieuws. Op de website van de GGD staat een reactie: "Op dit moment kampt GGDrU met grote wachtrijen op testlocaties en onbereikbaarheid van ons callcenter. Onze excuses."

Debby in de rij voor de jaarbeurs. Debby in de rij voor de jaarbeurs.

De problemen zijn ontstaan omdat 'een ongekend aantal medewerkers ziek is', schrijft de GGD. Telefonisch is de dienst van de GGD Utrecht niet bereikbaar door 'een landelijke storing bij CoronIT en een storing bij ons klant contact center'.

Af en toe iemand uit rij zonder afspraak

Ook de GGD ziet dat deze problemen nu enorme wachtrijen veroorzaken bij de testlocaties. "Dit vinden wij ontzettend vervelend. Advies: kom op dit moment niet naar de vrije inloop om je te laten testen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronazelftesten amper nog te krijgen na oproep Rutte

Bij de testlocatie zelf duurt het dus vooral lang voor de mensen zonder afspraak, maar ook mensen mét afspraak moeten wel een uur wachten, zoals de man van Debby. "Af en toe wordt er iemand van de rij zonder afspraak naar binnen gelaten", zegt Debby.

Regels strenger voor kinderen

Wat opvalt: er staan erg veel kinderen in de rij, mogelijk door het nieuwe beleid op scholen en kinderdagverblijven. Door de oplopende besmettingscijfers moeten kinderen ook vaker thuisblijven. "De regels voor snottebellen worden strenger: ook kinderen met milde neusverkoudheid (zoals een snotneus) blijven thuis", is te lezen op de site van de Rijksoverheid.

Debby vindt het wel een beetje vervelend dat er niet wordt gecommuniceerd waarom de rij zo lang is en wat er aan de hand is, maar ze staat er nu al zo lang, getest zal ze worden. Er zijn veel mensen die vertrekken bij het zien van de rij, ziet een verslaggever van RTL Nieuws. En ook mensen die er wél staan, hebben er genoeg van. Debby: "Achter mij staat ook een gezinnetje wat ongeduldig te worden."

De GGD roept mensen dus ook op om niet meer zonder afspraak naar de testlocatie te komen. "Probeer op een later moment te bellen voor een afspraak. Blijf thuis bij klachten."

Bekijk ook: corona gehad? zo goed ben je beschermd

Je bent na infectie best een tijd beschermd tegen een nieuwe infectie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore