Mensen overleden

NVWA waarschuwt: levensgevaarlijk afslankmiddel aangeboden

29 november 2021 13:28 Aangepast: 29 november 2021 13:28
Afslankpillen met DNP: gebruik ze niet, waarschuwt de NVWA. Beeld © EyeEm

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vraagt mensen alert te zijn op gevaarlijke afslankmiddelen, die ook in Nederland worden aangeboden. Er kunnen doden vallen, zegt de autoriteit.

Er zijn aanwijzingen dat afslankmiddelen die de gevaarlijke stof DNP bevatten, vanuit Nederland online worden aangeboden. Mensen kunnen volgens de organisatie overlijden na inname van 1 tot 3 gram DNP per dosering.

Middelen met DNP zijn niet via reguliere webshops te krijgen, maar worden via sociale media en op het dark web aan de man gebracht.

Gebruikers overleden

Inspecteurs en rechercheurs van de NVWA zijn bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar een mogelijk Nederlandse aanbieder. Daar begonnen ze mee na een melding uit het Verenigd Koninkrijk.

Al eerder kwamen in Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk mensen in het ziekenhuis door het gebruik van het spul en zijn er zelfs mensen door overleden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rioolonderzoek: amateursporters gebruiken levensgevaarlijk afslankmiddel

Het is niet voor het eerst dat de NVWA alarm slaat over DNP. Dat gebeurde in 2015 en 2017 ook al. De stof 2,4-dinitrophenol (DNP), ook wel Dinosan, Dnoc, Solfo Black, Nitrophen of Aldifen and Chemox genoemd, is in het verleden in de Verenigde Staten gebruikt als medicijn tegen obesitas.

Onder meer bodybuilders gebruiken het tevens om de onderhuidse vetlaag te verminderen. Ook bij lagere inname dan de dodelijke 1 tot 3 gram DNP per dosering kunnen nadelige effecten optreden als huiduitslag, cataract (staar) en gevolgen voor hart en bloedvaten en het zenuwstelsel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Franse farmaceut van dodelijke afslankpil krijgt miljoenenboete

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore