Ga naar de inhoud
Van 180 naar 365 dagen

Hersteld van corona? Dan is je QR-code nu een jaar geldig

Een herstelbewijs van corona is vanaf nu geen 180, maar 365 dagen geldig in Nederland. Dat betekent dus langer een geldige QR-code als je naar de horeca, de bioscoop of naar een andere plek gaat waar een QR-code nodig is. Waarom is dat? En werkt de code dan ook in buitenland? 4 vragen en antwoorden.

1. Waarom wordt het herstelbewijs verlengd?

Het herstelbewijs wordt verlengd op basis van een advies van het OMT begin oktober. In dat advies staat dat antistoffen tegen het coronavirus een jaar na infectie bij 90 procent van de mensen nog altijd aanwezig zijn. Ook bij een mild verlopen infectie werden antistoffen gevonden. "Hetgeen bescherming tegen ernstige ziekte suggereert", schreef het OMT.

Het herstelbewijs wordt dus verlengd omdat een eerdere infectie langer dan een half jaar beschermt tegen het virus. Uit een grote Deense studie bleek dat het beschermende effect ten minste 7 maanden was. Dat zou ook langer kunnen zijn, maar de studie liep niet langer dan dat. Een aantekening daarbij: het onderzoek werd uitgevoerd in een periode voor de opkomst van varianten.

Het OMT stelt ook dat de verlenging van de termijn naar een jaar logisch is omdat mensen die beschermd zijn door vaccinatie voor onbepaalde tijd een geldige QR-code krijgen. 

In onderstaande video leggen we uit hoe goed je beschermd bent nadat je een infectie hebt doorgemaakt:

Corona gehad? Zo goed ben je beschermd bij een nieuwe besmetting

03:20
Het hangt af van de ernst van de besmetting, maar er zijn ook in het algemeen zaken over te zeggen.

2. Is het herstelbewijs ook in het buitenland een jaar geldig?

In het buitenland is het herstelbewijs niet een jaar, maar 180 dagen geldig. "Het advies is niet in lijn met huidig Europees beleid", schreef het OMT begin oktober. Het leidt dus alleen in Nederland tot een geldige QR-code.

Het herstelbewijs in Europa van 180 dagen is bovendien alleen geldig na een positieve PCR-test. Een positieve antigeentest is niet voldoende, in Nederland levert dat wel een geldige QR-code op.

3. Wat als je nu al een herstelbewijs hebt voor een halfjaar?

Mensen die nu al een herstelbewijs hebben kunnen de CoronaCheck-App verlengen. Die app haalt de positieve testuitslagen uit het systeem van de GGD en van andere aanbieders. Je moet dus wel even opnieuw een bewijs uit de app halen.

Hoe
Lees ook:
Hoe krijg ik een vaccinatiebewijs en 6 andere vragen over de app CoronaCheck

4. Hoeveel kans heb je eigenlijk om opnieuw besmet te raken?

Er raken na verloop van tijd steeds meer mensen voor een tweede keer besmet, maar toch is dat slechts een klein deel van alle positieve testen. Het percentage herbesmettingen van alle positieve tests is zo'n 1 tot 2 procent, schrijft het RIVM op de website. "Mensen die opnieuw besmet raken, lijken over het algemeen minder ernstig ziek te worden."