Ga naar de inhoud
Maatregelen in wintersportgebieden

Veegt omikronvariant wintersport van tafel? Het wordt spannend

Een gezin op wintersport (archieffoto) Beeld © iStock

Kunnen we wintersport komend seizoen op onze buik schrijven? Met de oplopende besmettingen in ons land en de nieuwe omikronvariant, kondigen steeds meer Alpenlanden strengere maatregelen aan. Lockdown, 2G-beleid en een 10-daagse quarantaine: dit is de situatie nu in de verschillende wintersportgebieden.

Goed om te vermelden: de maatregelen die in dit artikel worden genoemd of aangekondigd, zijn op het moment van schrijven (29 november) actueel en bekend.

Het is waarschijnlijk dat er in de komende weken nog een en ander zal veranderen. Voor de meest actuele informatie, check de reisadviezen per land  op de site van het ministerie van Buitenlandse zaken.

Zwitserland: 10 dagen quarantaine

 • Besmettingen: lopen op sinds half oktober. In de afgelopen week steeg het aantal besmettingen met ruim 40 procent ten opzichte van de week ervoor. De regering noemt de situatie 'kritiek' maar er zijn nog geen landelijke nieuwe maatregelen aangekondigd.
 • Vaccinatiegraad: zo'n 65 procent van de totale bevolking is volledig gevaccineerd

Zwitserland kondigde afgelopen vrijdag stevige maatregelen aan voor reizigers uit een aantal landen, waaronder Nederland. Reizigers die vanuit Nederland naar Zwitserland gaan, moeten een negatieve coronatest kunnen overleggen en moeten ongeacht de uitslag tien dagen in quarantaine na aankomst. De Zwitserse regering maakte de regels bekend vanwege de waarschijnlijke vondst van de omikronvariant van het coronavirus.

Zwitserland maakt geen onderscheid in mensen die gevaccineerd zijn of niet. De impact van de recent ontdekte omikronvariant is nog niet bekend, dus het land wil geen risico's nemen. Het is niet bekend hoe lang deze maatregel van kracht blijft, en of mensen dus wel of niet op wintersport kunnen in de kerstperiode.

Oostenrijk: voorlopig in lockdown

 • Besmettingen: rijzen de pan uit sinds half oktober, met op het toppunt ruim 14.000 besmettingen per dag. Sinds het land in lockdown ging op 22 november, dalen de besmettingen weer (ruim 10.000 op 27 november).
 • Vaccinatiegraad: ongeveer 62 procent van de totale bevolking is volledig gevacineerd.

Oostenrijk is sinds 22 november in lockdown. Hotels, restaurants, café's, en niet-essentiele winkels zijn gesloten. Deze lockdown duurt in ieder geval tot en met 12 december. De hoop is dat het land daarna van het slot afkan, om het wintersportseizoen op te starten.

Vierde
Lees ook:
Vierde lockdown Oostenrijk van start: 'We zijn weer helemaal terug bij af'

Als je het land in wil reizen moet je een negatieve pcr-test (maximaal 72 uur oud) of een vaccinatie- of herstelbewijs laten zien. Aan dat bewijs zitten vanaf 6 december een aantal eisen, waaronder:

 • Je laatste prik met Pfizer, Moderna of AstraZeneca mag niet langer dan 270 dagen geleden zijn
 • Ben je met Janssen geprikt? Dan mag je tot 3 januari het land in met als je prik niet ouder is dan 270 dagen. Vanaf 3 januari geldt 1 dosis van het Janssen-vaccin niet meer als volledige vaccinatie. Je kunt er nog wel het land mee binnenkomen, maar je kunt het niet gebruiken als toegangsbewijs voor horeca en skiliften.
 • Kinderen tot 12 jaar hoeven niet getest te worden.

2G-beleid

Verder werkt Oostenrijk met een 2G-beleid. Om de horeca, winkels of een skilift binnen te mogen, moet je gevaccineerd of hersteld zijn van corona (volgens bovenstaande voorwaarden). Een negatieve test is niet voldoende.

De lockdown wordt tussentijds geëvalueerd. Iedere tien dagen wordt bekeken hoe effectief de lockdown is. Als de besmettingscijfers dalen, wil het land de maatregelen weer opheffen, om toch open te kunnen voor het wintersportseizoen.

Frankrijk: boosterprik verplicht

 • Besmettingen: ook in Frankrijk lopen de besmettingen flink op. Al meerdere dagen op rij worden er ruim 30.000 nieuwe besmettingen gemeld.
 • Vaccinatiegraad: zo'n 75 procent van de totale bevolking is volledig gevaccineerd.

Hoewel de besmettingen in Frankrijk flink oplopen, komt er in Frankrijk voorlopig geen lockdown of avondklok. Wel moet je in winkels, horeca en veel andere openbare plekken een coronabewijs laten zien.

 "Ze willen proberen alles zo lang mogelijk gewoon open te houden", zegt correspondent Eveline Bijlsma. "Dat heeft ook te maken met de aankomende verkiezingen. President Macron is daardoor minder geneigd om impopulaire maatregelen, zoals een lockdown, aan te kondigen."

Boosterprik verplicht

Op dit moment moet je een coronabewijs laten zien om het land binnen te komen, waaruit blijkt dat je gevaccineerd of hersteld bent, of negatief getest (niet langer dan 24 uur geleden). Ook moet je een formulier invullen waarin je je erewoord geeft, dat je geen coronagerelateerde symptomen vertoont.

Daarnaast wordt vanaf 15 december de boosterprik verplicht voor alle 65-plussers die langer dan 7 maanden geleden gevaccineerd zijn. En vanaf 15 januari volgend jaar geldt die regel voor iedereen boven de 18.

Zonder de boosterprik is het coronabewijs niet meer geldig.

Het was al duidelijk dat deze regel voor inwoners van Frankrijk zou gaan gelden, en vandaag blijkt dat deze ook voor toeristen gaat gelden. Ben je al bijna 7 maanden geleden gevaccineerd? Dan heb je binnenkort dus een boosterprik nodig om in Frankrijk een geldig coronabewijs te kunnen tonen. Waarschijnlijk zal zo'n coronabewijs ook nodig zijn om een skilift binnen te komen. 

Italië: 2G-beleid vanaf 6 december

 • Besmettingen: in de afgelopen dagen werden gemiddeld bijna 12.000 besmettingen gemeld.
 • Vaccinatiegraad: De vaccinatiegraad is in Italië relatief hoog: 76,6 procent 

Ook in Italië zijn de coronazorgen groot. "We zien een zeer ernstige situatie in buurlanden en we zien ook een situatie in Italië die geleidelijk maar constant verslechtert", zei premier Mario Draghi vorige week.

Daarom worden ook in Italië de regels aangescherpt. Restaurants, bioscopen, theaters en stadions in Italië zijn vanaf die datum niet langer toegankelijk voor mensen die geen coronavaccin hebben gehad of hersteld zijn van Covid-19. De regering van premier Mario Draghi verklaarde ook dat vaccinatie vanaf 15 december verplicht wordt voor leraren, agenten en militairen. Voor zorgpersoneel geldt dat al.

Ik
Lees ook:
Ik ga naar mijn werk en neem mee… een coronapas: in Italië wordt het verplicht

Het land wil koste wat kost een lockdown voorkomen. Draghi verdedigde de maatregelen met de waarschuwing dat een nieuwe lockdown het herstel na de economische recessie van vorig jaar teniet kan doen. "Ik hoop dat we een goede kerst zullen hebben, dat zal zeker het geval zijn voor gevaccineerden."

Voorlopig kun je Italië nog met een negatieve test binnenreizen. Maar vanwege het 2G-beleid moet je dus gevaccineerd of hersteld zijn om naar binnen te mogen in restaurants, bioscopen, theaters en stadions.

Of de 2G-maatregel ook zou gaan gelden voor skiliften, is nog niet duidelijk.

Duitsland: 2G en aanmelden verplicht

 • Besmettingen: lopen flink op. Het weekgemiddelde lag gisteren op ruim 57.000 besmettingen.
 • Vaccinatiegraad: ruim 68 procent van de totale bevolking is volledig gevaccineerd.

De Duitse minister van Gezondheid Jens Spahn noemde de situatie rond het coronavirus vorige week zorgelijker dan eerder in de pandemie. Momenteel worden vooral het zuiden en oosten van Duitsland zwaar getroffen door een golf aan coronabesmettingen, maar de minister zegt dat dit spoedig in heel Duitsland het geval zal zijn.

Stress
Lees ook:
Stress over wintersport: 'Als je niet gevaccineerd bent, heb je een probleem'

Als het aantal nieuwe besmettingen niet snel terugloopt, dan moeten er binnenkort strengere maatregelen worden ingevoerd, aldus Spahn. Een lockdown behoort dan tot de mogelijkheden.

Aanmelden

Reizigers die naar Duitsland willen en daar langer dan 24 uur blijven, moeten zich sinds 21 november weer aanmelden op www.einreiseanmeldung.de.

Duitsland
Lees ook:
Duitsland op scherp na uitspraak minister: 'Iedereen gevaccineerd, genezen of dood'

Wie geen QR-code heeft of een bewijs dat hij genezen is van corona moet verplicht in quarantaine. Wie niet gevaccineerd is, mag zich op zijn vroegst vijf dagen na aankomst in Duitsland laten testen. Afhankelijk van de uitslag eindigt daarna de quarantaine. Voor kinderen jonger dan 12 jaar gelden de regels niet.

In alle deelstaten geldt inmiddels ook 2G of zijn er plannen om het binnenkort in te voeren. Dit betekent dus dat je volledig gevaccineerd of hersteld van corona moet zijn om toegang te krijgen tot grote delen van het openbare leven, zoals restaurants, horeca, winkels, musea, en veel gevallen ook hotels. 

Bekijk ook: 3 vragen over het 2G-beleid: hoe effectief is het?

03:35