Verblijf in hotel is vrijwillig

Burgemeester had ontsnapping echtpaar 'echt niet verwacht'

29 november 2021 10:30 Aangepast: 29 november 2021 11:11
Archiefbeeld. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Het positief geteste echtpaar dat gisteren door de Koninklijke Marechaussee is aangehouden op Schiphol kon niet eerder staande worden gehouden omdat er geen juridische grond voor was.

Dat vertelde de burgemeester van Haarlemmermeer, Marianne Schuurmans, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Het echtpaar landde vrijdag uit Zuid-Afrika en testte positief op het coronavirus. Als gevolg moest het verblijven in het quarantainehotel in Badhoevedorp. Het stel nam echter de benen en wilde het vliegtuig naar Spanje pakken.

Geheel vrijwillig

"Er is wel beveiliging aanwezig in het hotel, maar het is zo dat mensen daar geheel vrijwillig verblijven. Beveiligers hebben het stel wel geadviseerd om niet te vertrekken, maar er was nog geen juridische titel om ze aan te houden. Daar moest ik als burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio op dat moment nog voor zorgen. We hadden het echt niet verwacht dat mensen zouden vluchten", aldus Schuurmans.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De nieuwe virusvariant omikron: hoeveel zorgen moeten we ons maken?

Wat het echtpaar voor straf kan verwachten is nog onduidelijk. De Koninklijke Marechaussee gaat een proces-verbaal opmaken. Dit zal worden opgestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie moet vervolgens beslissen of het stel vervolgd wordt. "Het is nu dus nog te vroeg om daar iets over te zeggen", laat een woordvoerder van de marechaussee weten.

61 positief getest

Van de ruim 600 passagiers die in twee vliegtuigen arriveerden uit Kaapstad en Johannesburg, bleken 61 corona te hebben. Bij dertien van hen is de nieuwe virusvariant vastgesteld. Ook Nic werd positief getest. Hij zit nu in isolatie, vertelt hij in deze video:

Nic zit met corona in het quarantainehotel: 'Wel even schrikken'

Nic Jooste (64) vloog afgelopen vrijdag terug naar Nederland vanuit Zuid-Afrika. Samen met de andere passagiers werd hij bij aankomst getest op corona, uit vrees voor de nieuwe coronavariant omikron. Nic testte positief.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore