Warmer weer op komst

Er lag een beetje sneeuw, het was koud, maar de échte winter is er nog niet

29 november 2021 11:07 Aangepast: 29 november 2021 11:08
Veel mensen moesten krabben vanochtend. Beeld © ANP

Pakte jij de auto vanochtend? Dikke kans dat je moest krabben. Het was flink koud met temperaturen om en nabij het vriespunt en dat na een weekend waarin zelfs de eerste sneeuwballen gegooid konden worden. En toch moeten de echte winterliefhebbers nog even geduld hebben.

Het wordt de komende dagen namelijk niet kouder, maar juist wat warmer. Overdag kan het zomaar een graad of 10 worden, in de nacht iets boven het vriespunt, zegt meteoroloog Marc de Jong van Buienradar. "We zitten nu nog in de koude lucht, komende nacht verandert dat."

'Dit is de zonnigste dag van de week'

Het is niet dat het heel mooi weer wordt de komende dagen. Er valt best wat regen en de wind kan af en toe best stevig opzetten. Vandaag is nog de mooiste dag, weet De Jong. "Dit is de zonnigste dag van de week. Aan het eind van de week wordt het weer wat kouder."

Geen spectaculair winterweer dus deze week, blijft de vraag over waarom dat afgelopen plotseling wel zo was. De sneeuw die bleef liggen kwam zelfs voor meteorologen erg onverwacht. Dat de sneeuw op een paar plekken tóch bleef liggen, kwam volgens De Jong doordat het intensiever sneeuwde dan verwacht. Dat had twee gevolgen:

  1. De sneeuw nam koude lucht mee van grote hoogte naar beneden. "Op zo’n 5 kilometer hoogte was het 37 graden onder nul, hele koude lucht dus.“ En daardoor werd de relatief warme bodem extra afgekoeld, waardoor de sneeuw kon blijven liggen.
  2. Door die hele koude lucht werd de sneeuw niet omgezet in natte sneeuw of regen. "Alles wat uit een wolk valt, begint als sneeuw. Als de lucht eronder boven nul is, wordt het regen of natte sneeuw. Nu bleef het dus sneeuw." Die grotere hoeveelheid sneeuw koelde de bodem nog eens verder af, waardoor de sneeuw op sommige plaatsen niet smolt en een sneeuwdekje van enkele centimeters vormde.

En dat gebeurt vaak genoeg, maar eigenlijk waren de omstandigheden nu niet zodanig, dat er een laag sneeuw werd verwacht. Maar die kwam dus wel. En dat zorgde voor zeer aardige plaatjes:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore