Ga naar de inhoud
Onderzoek Deloitte

'Slechts kwart Nederlanders kan zich financieel gezond noemen'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Maar iets meer dan een kwart van de Nederlanders heeft zijn geldzaken goed op orde en mag zich 'financieel gezond' noemen. Liefst de helft van de bevolking is financieel kwetsbaar. Dat zijn de conclusies van een onderzoek van adviesfirma Deloitte.

Die keek in samenwerking met ING, Nibud en de Universiteit Leiden naar de financiële staat van vijfduizend Nederlandse huishoudens.

'Zwart-witte weergave'

Bij het onderzoek, waarover Het Financieele Dagblad bericht, werd niet alleen gekeken naar zaken als schulden of inkomen, maar bijvoorbeeld ook naar de situatie van respondenten, hun houding, gedrag en gevoelens wat betreft inkomsten, uitgaven, sparen, lenen en plannen. Slechts 27 procent van de ondervraagden doet het volgens de onderzoekers goed. 

Zij zeggen dat het nodig is om breder onderzoek te doen naar financiële gezondheid omdat 'het in dit land lijkt alsof er maar twee opties zijn'. "Met financiële problemen ben je ongezond, zonder ben je gezond. Maar dat is een te zwart-witte weergave van de werkelijkheid."

Maartje
Lees ook:
Maartje wil nooit meer geld moeten lenen: 'Ik kon mijn vaste lasten niet meer betalen'

Volgens de onderzoeker is iemand financieel gezond als die op een comfortabele manier aan huidige en lopende verplichtingen kan voldoen en met financiële zekerheid levensdoelen kan nastreven. 

Vrouwen financieel ongezonder

Onder de respondenten zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen. De laatste groep scoort op de meeste vlakken minder goed. Zo hebben mannen een hoger inkomen, kunnen ze daar beter mee rondkomen, hebben ze grotere spaarbuffers en voorspellen ze hun inkomen beter. 

Verder zijn mensen in grote steden minder vaak financieel gezond dan daarbuiten, volgens de onderzoekers omdat er meer zzp'ers en jongeren wonen. Daarnaast krijgen ze vaker met omstandigheden als echtscheidingen en ontslag te maken.  

Sparen
Lees ook:
Sparen of beleggen? Kiezen is niet nodig
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.