Rond vriespunt

Koude en mistige nacht voor de boeg, code geel voor gladheid

28 november 2021 17:47 Aangepast: 28 november 2021 19:19

Vanavond en vannacht blijft het nog buiig met mogelijk wat natte sneeuw. Maar komende nacht zijn er ook opklaringen waardoor het lokaal kan gaan vriezen. En dat betekent dat het weer glad kan worden. Ook is er kans op mist. Daarom heeft het KNMI code geel afgegeven voor het hele land met uitzondering van het noorden.

De buien verdwijnen in het zuidwesten, meldt Buienradar, maar trekken enkele buien vanuit het noorden wat dieper landinwaarts. Later wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. De temperatuur daalt tot rond of iets onder het vriespunt. Lokaal is er dan kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten, vooral op bruggen wordt het oppassen. Bekijk hier waar en wanneer code geel geldt.

De wind waait uit richtingen tussen west en noord en is zwak tot matig. Langs de kust neemt de wind echter toe tot krachtig en tijdelijk hard, windkracht 7. Vooral op de Wadden zijn dan windstoten tot zo'n 75 km/u mogelijk.

De actuele temperatuur aan de grond:

Ook kan het vannacht nog mistig zijn, vooral in het (noord)oosten en zuiden.

Morgenochtend kan het nog plaatselijk glad zijn en is het zicht regionaal slecht door de aanwezige mistbanken. Die mistbanken lossen in de loop van de ochtend op.

Het actuele zicht in Nederland:

Vervolgens laat de zon zich nu en dan zien en blijft het overwegend droog. Verder vallen vooral in de westelijke helft van het land nog een paar buien. De temperatuur blijft steken bij zo’n zes graden.

Wisselvallige week

De dagen daarna is het uitgesproken wisselvallig. Bijna dagelijks valt er wel wat regen. Bovendien waait het de komende dagen nog stevig door.

De temperatuur loopt op naar een graaf of 10, maar vanaf donderdag wordt het minder zacht en vallen er buien die een winters karakter kunnen hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Al jaren nauwelijks herfststormen: 'Dat is geen toeval'

-37 graden in Zweden

Overigens hebben we over kou nog niet echt te klagen. Kijk maar eens naar het noorden van Zweden. Bij het weerstation in Nikkaluokta is vanochtend  -37,3 graden Celsius gemeten.

Dat is de laagste Zweedse novembertemperatuur van de 21ste eeuw.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore