Wel minder doden

Niet eerder hadden zoveel verpleeghuizen besmette bewoners: 'Maar op slot willen we nooit meer'

28 november 2021 18:45 Aangepast: 28 november 2021 19:20
Een bewoner van een verpleeghuis krijgt bezoek. Beeld © ANP

Nog nooit zijn in zoveel verpleeghuizen in Nederland bewoners besmet geraakt. Uit de meest recente cijfers van het RIVM blijkt dat in 947 verpleeghuizen ten minste één coronabesmetting is. Maar de huizen weer helemaal op slot gooien, net als vorig jaar? "Dat nooit meer."

Jacqueline de Groot, voorzitter van Verenso (vereniging van specialisten ouderengeneeskunde), noemt de huidige situatie in de verpleeghuizen zorgelijk. "Op meer dan een derde van alle verpleeghuizen in Nederland is ten minste één bewoner besmet. Dat is veel meer dan vorig jaar."

De 85-jarige moeder van Margriet heeft dementie en woont in een verpleeghuis. Ze testte afgelopen maand positief. "We kregen eerder al te horen dat er een corona-uitbraak was in het verpleeghuis, maar mijn moeder was op dat moment nog gezond", vertelt Margriet aan RTL Nieuws. Later bleek dat Corrie toch besmet was. "Toen moest ze twee weken lang alleen op haar kamer blijven en we mochten niet op bezoek komen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een jaar corona in de verpleeghuizen: 'Ik heb me zo eenzaam gevoeld'

Het was een spannende tijd voor de familie. "Ik moet er niet aan denken dat mijn moeder erg ziek wordt, of nog erger overlijdt, en ik niet op bezoek kan komen. Daar stond ik toen wel bij stil." Gelukkig is alles goed gegaan en Corrie is inmiddels weer uit isolatie. "Ze is er goed doorheen gekomen." 

Margriet denkt dat het wel stil was voor haar moeder. "Normaal heeft ze natuurlijk mensen om zich heen, nu zat ze twee weken op haar kamer. Daarom zette de verpleging een tv, radio of cd op, zodat ze toch iets van geluid om zich heen had."

Margriet met haar moeder Corrie in het verpleeghuis. Margriet met haar moeder Corrie in het verpleeghuis.

De situatie en maatregelen van nu, zijn niet met vorig jaar te vergelijken, zegt specialist ouderengeneeskunde De Groot. Dit komt onder meer door de hoge vaccinatiegraad. "Vooralsnog lijkt corona milder te verlopen bij bewoners die gevaccineerd zijn. We zijn dan ook blij dat de boosterprikken nu gepland worden. Dan blijft de immuniteit van de bewoners op peil."

Minder sterfte

Daarnaast worden minder overleden coronapatiënten in verpleeghuizen gemeld bij het RIVM, vergeleken met eerdere coronagolven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoeveel overleden coronapatiënten waren gevaccineerd? Dat weet niemand

Vorig jaar moesten de verpleeghuizen op slot bij een coronabesmetting. Nu wordt de besmette bewoner alleen in isolatie geplaatst, zoals Corrie. "De verpleeghuizen sluiten willen we nooit meer", zegt De Groot. "Maar op dat moment was dat de enige manier om te zorgen dat het virus ingedamd werd. Er was nog veel onduidelijk over het virus en er waren weinig middelen, zoals mondkapjes, beschikbaar."

De specialist ouderengeneeskunde legt uit dat er inmiddels een handreiking is om verpleeghuizen te ondersteunen met beslissingen en maatregelen, zodat bezoek zo lang mogelijk kan blijven komen. "Het doel is om zo lang mogelijk open te blijven voor bezoek. Dit is voor de bewoners belangrijk." Daar zijn alle maatregelen op gericht, van mondkapjes tot afstand houden. "Want een situatie als die van vorig jaar, wil niemand meer."

Bekijk ook: studenten bellen sinds corona met eenzame ouderen

Tijdens de eerste coronagolf bedachten Leonoor Wismans en Rosalie Swart Koetjes en Kalfjes: een initiatief om studenten eenzame ouderen te laten bellen. Het werd een succes.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore