Zuid-Afrika

RIVM: nieuwe coronavariant omikron vrijwel zeker aangetroffen in Nederland

27 november 2021 19:49 Aangepast: 27 november 2021 22:24
Een onderzoeker in het Zuid-Afrikaanse centrum voor besmettelijke ziektes in Johannesburg. Beeld © ANP / dpa

De nieuwe coronavariant omikron is met 95 procent zekerheid aangetroffen in Nederland, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De variant is aangetroffen bij meerdere passagiers die gisteren op de vluchten vanuit Zuid-Afrika naar Nederland zaten. Om hoeveel besmettingen het precies gaat, is nog niet bekend.

Bij een aantal passagiers is een afwijkend eiwit gevonden dat overeenkomt met de nieuwe omikronvariant. Daardoor kan het RIVM met 95 procent zekerheid zeggen dat een aantal passagiers met de variant besmet is. Vervolgonderzoek moet uitsluitsel geven. 

Het RIVM brengt de resultaten van de eerste tests nu al naar buiten om mensen die sinds maandag van Zuid-Afrika naar Nederland kwamen, te overtuigen zich te laten testen. 

Quarantainehotel

De mensen op de vluchten die gisteren uit Zuid-Afrika kwamen, zijn al getest. 61 passagiers werden positief getest op corona. Zo'n zestig passagiers verblijven in het quarantainehotel bij Schiphol. Het gaat om besmette mensen, maar ook om negatief geteste partners. Een aantal mensen in het hotel is besmet met de omikronvariant. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ongeveer zestig passagiers van vluchten Zuid-Afrika in quarantainehotel bij Schiphol

Ze moeten vijf tot zeven dagen in het hotel blijven. Een deel van de passagiers was met de auto naar Schiphol gekomen en woont alleen, zij mogen thuis in quarantaine. Dat gaat in ieder geval om vijf mensen, meldde de GGD Kennemerland eerder.

Viroloog Marion Koopmans zei gisteren tegen RTL Nieuws dat ze er vanuit gaat dat de omikronvariant besmettelijker is. "Ja, dat denken we wel." Naar de nieuwe variant moet nog wel veel onderzoek gedaan worden. Zo is het nog te vroeg om te zeggen of onze vaccinaties op deze variant reageren, zei Koopmans. 

De nieuwe variant kan ook gunstig uitpakken voor de pandemie als de in Zuid-Afrika ontdekte mutant besmettelijker is, maar tegelijkertijd zorgt voor een minder ernstig ziektebeeld, zei de Belgische viroloog Marc Van Ranst.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Viroloog Koopmans denkt dat nieuwe coronavariant besmettelijker is

"Indien de omikronvariant minder ziekteverwekkend zou zijn, dan zou de grotere besmettelijkheid (die omikron toelaat om Delta te vervangen) zeer positief zijn", twittert de gezaghebbende viroloog. "Daarom moeten we de klinische gegevens van omikronpatiënten (in Zuid-Afrika en wereldwijd) goed opvolgen."

Vliegverbod

Sinds gistermiddag 12 uur geldt een verbod op vluchten vanuit zuidelijk Afrika. Daarnaast worden Botswana, Eswatini, Lesotho, Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika toegevoegd aan de lijst van landen met een zeer hoog risico, maakte demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge gisteren bekend:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore