Witte wereld

Niet verwacht, maar het ligt er tóch: sommige Nederlanders wakker in witte wereld

27 november 2021 08:51 Aangepast: 27 november 2021 10:37
Wouter van Bernebeek maakte deze foto in de buurt van Eindhoven. Beeld © Wouter van Bernebeek

In verschillende plaatsen in Nederland worden mensen vanochtend wakker in een witte wereld. Een verrassing, want er was niet per se op gerekend dat de sneeuw zou blijven liggen, zegt Brian Verhoeven van Buienradar.

Natte sneeuw was volgens Verhoeven wel de verwachting, maar uiteindelijk viel er 'enkele centimeters'. Op de snelweg van Eindhoven naar Veghel zag het er zo uit:

Verhoeven legt uit dat lastig te voorspellen is waar de sneeuw valt, omdat de kernen van twee lagedrukgebieden rondom ons land draaien. "Als het net 20 of 30 kilometer opschuift, heb je heel ander weer."

Omdat de sneeuw als verrassing kwam, kon er ook niet tijdig gestrooid worden. Inmiddels heeft het KNMI code geel afgekondigd voor Gelderland en Noord-Brabant.

Witte snelweg

Zogenoemde 'storm chasers' Wouter van Bernebeek en Philippe Schambergen gingen vannacht naar de Ardennen voor de sneeuw, maar op de weg terug werden ze getrakteerd op een witte wereld bij Eindhoven.

Bart Manders maakte in Eindhoven deze foto:

En ook in Hoenderloo, op de Veluwe, viel vannacht de eerste sneeuw. Dat het juist daar wit werd, is volgens Verhoeven logisch, omdat de Veluwe wat hoger ligt.

Ook in Twello is het vanochtend overwegend wit:

Sneeuwliefhebbers kunnen ook vanavond hun hart ophalen, denkt Verhoeven. Er is opnieuw kans op sneeuw. "Daarbij lijkt het erop dat rondom de Veluwe de kans het grootst is. Het is niet duidelijk of dat dan 'vaste sneeuw' wordt."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore