Nieuwste OMT-advies

OMT vraagt kabinet opnieuw langere kerstvakantie te overwegen

27 november 2021 07:20 Aangepast: 27 november 2021 11:11
Het OMT adviseert om de scholen langer dicht te houden met kerst. Beeld © ANP

Het Outbreak Management Team, het OMT, heeft het kabinet opnieuw gevraagd om te overwegen de kerstvakantie van scholen naar voren te verlengen om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Dat staat in het laatste OMT-advies aan het demissionaire kabinet.

Premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge maakten gisteren nieuwe maatregelen bekend om zo het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames terug te dringen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

GGD opent telefoonnummer voor coronatest voor terugkeerders Zuid-Afrika

Met de nieuwe maatregelen moet bijna alles om 17.00 uur dicht, waaronder winkels, horeca en evenementen. Ook amateursport is na 17.00 niet toegestaan. Topsport mag wel, maar zonder publiek. Ook is het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Een langere schoolvakantie hoort dus niet bij de aangekondigde maatregelen.

Volgens premier Rutte houden mensen zich nog onvoldoende aan de maatregelen. En hij rekent dat ook zichzelf aan:

Eerder al geopperd

Toen eind vorig jaar de besmettingsgolf opliep, noemde het Outbreak Management Team (OMT) een langere kerstvakantie ook al als een optie om het aantal coronabesmettingen sneller te laten dalen. Minister Arie Slob (Onderwijs) vond dat toen ook geen goed idee.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werkgevers tegen verlengen kerstvakantie: 'Laat scholieren testen'

En ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland waren tegen. Ze zouden liever zien dat scholieren massaal getest worden, zodat de scholen open kunnen blijven.

Het OMT vraagt in het laatste advies ook 'aandacht voor Black Friday en de risico's die aan de drukte in (winkel)centra verbonden zijn, juist nu maatregelen worden aangescherpt'.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore