Ga naar de inhoud
Bewaakt hotel

GGD: 1 op de 7 passagiers op vluchten uit Zuid-Afrika is besmet

Eerst mochten de passagiers urenlang het vliegtuig niet uit. Beeld © ANP

Honderden reizigers die vanmorgen aankwamen met twee vluchten uit Zuid-Afrika zitten nog steeds vast op Schiphol. Ze mogen pas het vliegveld verlaten als ze negatief getest zijn, maar de uitslagen van de tests laten mogelijk nog tot ver na middernacht op zich wachten. Rond 23.00 uur maakte de GGD bekend dat op basis van de eerste testresultaten die binnenkwamen het erop lijkt dat ongeveer 1 op de 7 mensen besmet is.

"Op dit moment zijn 110 uitslagen bekend. Hiervan zijn 15 uitslagen positief en 95 uitslagen negatief", zegt een woordvoerder. "Dat betekent dat we rekening houden met circa 85 positieve coronatesten in totaal."

Toen de reizigers uit Zuid-Afrika vertrokken leek er nog geen vuiltje aan de lucht, maar tijdens hun vlucht sloot het ene na het andere land de grenzen voor vluchten uit het land vanwege de ontdekking van een nieuwe, mogelijk veel besmettelijker, coronavariant. Eenmaal geland op Schiphol duurde het eerst enkele uren voordat ze het toestel mochten verlaten. Uiteindelijk werden ze naar een afgezonderde ruimte gebracht om te worden getest.

Honderden
Lees ook:
Honderden passagiers uit Zuid-Afrika vast op Schiphol: eerst testen

Bewaakt hotel

Wie negatief test, kan gewoon naar huis, maar moet wel in thuisisolatie. Mensen die positief testen worden naar een quarantainehotel vervoerd, waar ze vijf tot zeven dagen moeten blijven. Het hotel zal worden bewaakt. "De hotelisolatie zal zeven dagen duren voor mensen met klachten en vijf dagen voor wie geen gezondheidsklachten heeft of krijgt", aldus een woordvoerder.  

Vanavond maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend dat de nieuwe ontdekte variant als 'zorgelijk' is bestempeld. De eerste onderzoeksresultaten laten zien dat de mutatie, inmiddels omgedoopt tot omikronvariant, zich veel sneller verspreidt dat de huidige varianten.

Pas in de komende dagen zal dan worden onderzocht of de besmette passagiers deze omikronvariant bij zich dragen.