Vanaf zondag

Avondlockdown en afstand houden: dit zijn de nieuwe coronamaatregelen op een rij

26 november 2021 19:27 Aangepast: 26 november 2021 21:19
Beeld © ANP

Op de persconferentie van demissionair premier Rutte en minister De Jonge is een fors pakket aan nieuwe coronamaatregelen aangekondigd, die vanaf zondag ingaan. In dit artikel zetten we ze op een rij.

De nieuwe maatregelen gaan zondag om 5 uur 's ochtends in, en gelden in elk geval voor drie weken. Ze komen bovenop de maatregelen die er nu al zijn.

Thuisblijven

Voor iedereen geldt het dringende advies om zoveel mogelijk thuis te blijven. Het advies om thuis te werken wordt aangescherpt en luidt voortaan: "Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand."

Het advies om thuis maximaal 4 gasten per dag te ontvangen blijft gelden. Hierbij komt het advies om maximaal één huishouden te bezoeken en van tevoren een zelftest te doen. Kinderen van 12 of jonger tellen daarbij niet mee. Het kabinet raadt wel aan om extra voorzichtig te zijn bij contacten tussen kinderen en ouderen (vanaf 70 jaar).

Avondlockdown

Vanaf zondag moet bijna alles om 17.00 uur dicht, waaronder winkels, horeca en evenementen. Ook amateursport is na 17.00 niet toegestaan. Topsport mag wel, maar zonder publiek.

Miniatuurvoorbeeld
Volg het laatste nieuws in ons liveblog:

Rutte: geen garanties op normale kerst

Er zijn een paar uitzonderingen: essentiële winkels zoals supermarkten, tankstations en drogisterijen mogen tot 20.00 uur openblijven.

Medische contactberoepen zoals fysiotherapeuten en tandartsen mogen hun normale openingstijden aanhouden, net als andere 'essentiële dienstverleners'. Dit zijn bijvoorbeeld advocaten of notarissen.

Anderhalve meter en mondkapjes

Het wordt voor alle volwassenen vanaf 18 jaar verplicht om anderhalve meter afstand te houden. Ook op plekken met een vaste zitplaats, zoals een restaurant of bioscoop, moet afstand gehouden worden. Hierdoor kunnen er minder bezoekers worden toegelaten. Ook moet er op die plekken een mondkapje worden gedragen wanneer je niet op je plek zit.

Hetzelfde geldt voor doorstroomlocaties als beurzen: afstand houden en een mondkapje op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte: 'Cijfers zijn hoog, hoger, hoogst. We redden het niet met kleine aanpassingen'

Onderwijs blijft open

Het onderwijs gaat niet dicht. Er komen wel extra maatregelen, zoals looproutes in scholen. Docenten en leerlingen vanaf groep 6 en op de middelbare school moeten in de gang een mondkapje dragen en zichzelf twee keer per week testen.

Kinderen onder de 12 die mild verkouden zijn of een snotneus hebben, moeten thuisblijven en zich laten testen bij de GGD.

Boosterprikken

Het kabinet wil voor het einde van het jaar zoveel mogelijk ouderen een boosterprik geven. Hiervoor gaan 750 medewerkers van het ministerie van Defensie meehelpen bij het vaccineren. Ook studenten springen bij. Zo kunnen niet-mobiele ouderen al volgende week geprikt worden, in plaats van pas in januari.

Financiële steun

De nieuwe maatregelen zijn 'afschuwelijk' voor ondernemers, zei Rutte bij de persconferentie. Om bedrijven te helpen die getroffen worden door de maatregelen, komt de NOW-regeling terug. Daarmee kunnen bedrijven het loon van hun personeel betalen. Ook andere steunpakketten worden uitgebreid.

Bekijk ook: Komen we ooit van het coronavirus af? Dit zijn drie scenario's

Het leek zo goed te gaan, en nu zitten we ineens in de vierde coronagolf. Komen we ooit van corona af?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore