Ga naar de inhoud
Vlekziekte

Aangespoelde bruinvissen Wadden hadden gevaarlijke bacterie

Deze bruinvissen spoelden aan op Ameland. Beeld © RTZ Nederland

Het was een mysterie, afgelopen zomer: uit het niets spoelden in korte tijd zo'n 190 dode bruinvissen aan op de Waddeneilanden. Onderzoekers hebben nu een gevaarlijke bacterie aangetroffen in de kadavers.

Het gaat om de bacterie Erysipelothrix rhusiopathiae, die bij walvisachtigen tot bloedvergiftiging kan leiden en bij meer dieren voorkomt. De bacterie kan bij mensen een ziekte veroorzaken die vlekziekte of visroos wordt genoemd, vooral als zij dode dieren aanraken. 

Er spoelen wel vaker bruinvissen aan in Nederland, maar dat er in een korte tijd zoveel werden gevonden, was volgens stichting SOS Dolfijn 'ongekend'.

Tientallen
Lees terug:
Tientallen dode bruinvissen aangespoeld op Waddeneilanden: 'Ongekend'

Onderzoekers van Wageningen University & Research en de Universiteit Utrecht onderzochten 22 vissen, waarvan driekwart de bacterie bij zich bleek te dragen. De dieren zijn vermoedelijk ongeveer tegelijk gestorven.

Goede conditie

De bruinvissen waren tot hun dood wel in een redelijke of goede conditie, daarom ligt een plotselinge dood volgens de onderzoekers voor de hand. Elf hadden er wel een lege maag en andere hadden ook niet veel gegeten. De onderzoekers weten niet wat daar de oorzaak van is.

Er is nog veel onduidelijk over wat er precies gebeurd is. "Wel waren bijzondere weersomstandigheden wellicht medeverantwoordelijk voor het massaal aanspoelen van de dieren, die ver op zee moeten zijn gestorven", zeggen de onderzoekers.

Bekijk ook: Massasterfte bruinvissen onderzocht in Utrecht: 'Ziekte of menselijk handelen'

01:11
In deze video uit augustus kun je zien hoe het onderzoek naar de massasterfte werkt.