Mogelijk in quarantaine

Honderden passagiers uit Zuid-Afrika vast op Schiphol: eerst testen

26 november 2021 12:24 Aangepast: 26 november 2021 16:45
Paula zat in het vliegtuig dat is geland vanuit Zuid-Afrika, maar mocht urenlang niet van boord. Beeld © ANP/Paula Zimmerman

Zo'n zeshonderd passagiers van twee vliegtuigen afkomstig uit Zuid-Afrika, die vandaag zijn aangekomen op Schiphol, mogen het vliegveld voorlopig niet verlaten. De passagiers moeten eerst worden getest. Zij worden daarvoor naar een speciale ruimte op Schiphol gebracht. "Er is een crisisteam ingeschakeld", vertelt een passagier aan RTL Nieuws.

Paula Zimmerman zat aan boord van één van de toestellen die vanochtend rond half elf landde op Schiphol. Ze mocht het vliegtuig urenlang niet verlaten, vertelde ze eerder vandaag: "Het enige wat we kunnen doen, is afwachten."

Inmiddels zijn de passagiers van het vliegtuig waar Zimmerman inzat van boord gehaald, en met bussen naar een afgesloten ruimte op het vliegveld gebracht.

De passagiers van het andere toestel zitten nog altijd te wachten. "De stemming aan boord slaat nu wel een beetje om", zegt Han Wijn, die in dat vliegtuig zit, tegen RTL Nieuws. "Mensen zijn er klaar mee. De piloot riep zojuist om dat hij ook niet weet waar de bussen blijven. Het wordt een lange dag zo."

Volgens Wijn raakt ook de crew inmiddels gefrustreerd door het lange wachten. "Ik vroeg net of er eten aan boord was. Maar er is niets meer, en de deuren mogen onder geen beding open. Dus mensen leven van koekjes en snoepjes die ze zelf hebben meegenomen in hun handbagage."

Passagier Han Wijn zit nog altijd in het vliegtuig te wachten. Passagier Han Wijn zit nog altijd in het vliegtuig te wachten.

Vanochtend kondigde demissionair zorgminister Hugo de Jonge een vliegverbod af voor zuidelijk Afrika wegens zorgen over een nieuwe coronavariant. Vanaf 12:00 uur zijn vluchten uit Botswana, Eswatini, Lesotho, Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika verboden.

Positieve passagiers in quarantaine

Op het moment dat De Jonge het verbod afkondigde, waren er nog twee vluchten onderweg naar Schiphol. Wat er met die passagiers moest gebeuren, was lang onduidelijk, totdat de GGD liet weten dat alle passagiers getest zullen worden.

Er is een speciaal team van de GGD naar Schiphol gestuurd die de PCR-testen zal afnemen bij de passagiers. "De uitslag kan tot 20.30 uur vanavond op zich laten wachten. Op Schiphol is een speciale wachtruimte voor hen ingericht", laat een woordvoerder van de GGD weten.

Als passagiers positief testen, moeten zij in quarantaine in een hotel. Iedereen die negatief test, mag naar huis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgen om nieuwe coronavariant: Nederland stelt vliegverbod in vanuit zuidelijk Afrika

Tijdens het lange wachten was de sfeer in het vliegtuig rustig, zegt passagier Zimmerman, ondanks de onverwachte testen en de mogelijke quarantaineplicht. "Gisteren toen we vertrokken uit Zuid-Afrika wisten we wel dat het ging over een nieuwe mutant van het virus, maar verder was er nog geen spraken van een vliegverbod. In Zuid-Afrika was verder ook weinig te merken van een gevaarlijk virus. De situatie nu is dus wel vreemd."

Een andere passagier die in het vliegtuig zit, laat aan RTL Nieuws weten dat sommige reizigers zorgen hebben over hoe 'dit gaat verlopen'. "Sommige mensen hebben hierdoor ook hun volgende vlucht gemist, wat erg vervelend is natuurlijk."

'Maatregel uit voorzorg'

Volgens De Jonge is de nieuwe variant 'reden voor zorg', maar is er ook nog veel onduidelijk. "Dit is een maatregel uit voorzorg, om daarmee de introductie van een nieuwe variant die mogelijkerwijs besmettelijker is te willen afvangen", zegt de Jonge. Hij benadrukt dat Europese lidstaten samen optrekken. "Dat geeft de maximale garantie dat je op z'n minst de binnenkomst ervan vertraagt."

Nederlanders die nog in Zuid-Afrika zitten hebben wel het recht om terug te komen. Het vliegverbod betekent ook niet dat er helemaal geen vluchten meer tussen zuidelijk Afrika en Nederland zullen zijn. Voor staatsburgers, maar bijvoorbeeld ook medisch personeel en vracht, blijft luchtverkeer mogelijk. Daarvoor geldt dan wel een dubbele testverplichting en de quarantaineplicht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore