Ga naar de inhoud
B.1.1.529-coronavariant

Viroloog Koopmans denkt dat nieuwe coronavariant besmettelijker is

Marion Koopmans Beeld © ANP/Hollandse Hoogte/Evert Elzinga

De nieuwe coronavariant die rondwaart in Zuid-Afrika, Botswana en Hongkong, is nog niet aangetroffen in Nederland. Dat de variant hier komt, is een kwestie van tijd. Dat zegt viroloog Marion Koopmans over de B.1.1.529-coronavariant.

Er zijn op dit moment 50 bevestigde gevallen in Zuid-Afrika, Botswana en Hongkong. Maar in Zuid-Afrika neemt het aantal coronabesmettingen razendsnel toe, wat doet vermoeden dat het om de nieuwe variant gaat.

Koopmans zegt tegen RTL Nieuws dat ze er van uit gaat dat de variant besmettelijker is. "Ja, dat denken we wel."

Vliegverbod

Minister van Volksgezondheid De Jonge kondigde zojuist aan dat er vanaf vanmiddag 12.00 uur een verbod geldt op vluchten vanuit zuidelijk Afrika. Daarnaast worden de landen waar het om gaat toegevoegd aan de lijst van landen met een zeer hoog risico.

De Jonge kondigt vluchtverbod zuidelijk Afrika aan: 'Reden tot zorg'

03:31
'Serieuze
Lees ook:
'Serieuze zorgen' om nieuwe variant coronavirus in Zuid-Afrika

Twijfel

Koopmans twijfelt of die maatregel helpt voorkomen dat het virus naar Nederland komt. "Het virus is al wel ontsnapt, dus ik twijfel of het stopzetten van vliegverkeer veel zal helpen."

"Ik snap het wel als reactie, we schrikken natuurlijk allemaal. Maar de ervaring leert dat dit misschien niet zoveel effect heeft omdat dit virus waarschijnlijk al langer circuleert", zegt Koopmans. Het is volgens haar 'ook zeker denkbaar' dat de variant elders is ontstaan. "En dan is het dweilen met de kraan open."

Vaccinatiebescherming

Zolang het coronavirus blijft circuleren kan het blijven muteren, legt Koopmans uit. "Het verandert en vroeger of later krijg je varianten zoals deze. Of onze vaccinaties op deze variant reageren, is nog te vroeg om te zeggen. Maar het is belangrijk om te kijken of dit virus ontsnapt aan vaccinatiebescherming."

Bekijk ook: het coronavirus muteert volop, hoe erg is dat?

03:16

Welke varianten zijn er?

Het ontstaan van nieuwe varianten van het coronavirus hoort erbij zolang het virus rondgaat over de wereld. Het blijft simpelweg muteren. Het doel van een virus is om te overleven.

Op dit moment is de Delta-variant de meest voorkomende in Nederland. Die werd voor het eerst aangetroffen in India, in het najaar van 2020. Sindsdien heeft het zich over de hele wereld verspreid, waar het voor veel zieken en doden zorgt. Andere varianten zijn de Alpha-variant (die zijn oorsprong had in Kent in Groot-Brittanie), de Beta-variant (voorheen bekend als de Zuid-Afrikaanse variant) en de Gamma-variant (die voor het eerst werd aangetroffen in Brazilië).