Nog niet in gebruik

Blokker en Intertoys bereiden maatregelen voor: QR-code scannen aan de deur

26 november 2021 10:15 Aangepast: 26 november 2021 13:28
Intertoys en Blokker bereiden zich voor op mogelijk nieuwe maatregelen van de overheid. Beeld © ANP/Twitter

Winkelketens Blokker en Intertoys bereiden nieuwe maatregelen voor mocht de overheid overgaan op een 2- of 3G-beleid. Zo hebben de winkels een zuil laten maken waarbij klanten hun QR-code moeten laten scannen, voordat ze de winkel betreden. Beide ketens benadrukken dat het gaat om een voorbereiding en dat de zuilen er nu nog niet staan.

Foto's van de zuilen bij Blokker en Intertoys, die voor korte tijd als test waren neergezet, gaan sinds gisteravond rond op sociale media. Het leidt, vooral bij niet-gevaccineerden, tot ophef.

Een woordvoerder van Blokker laat aan RTL Nieuws weten dat de zuilen op dit moment niet in hun winkels staan. "Wij bereiden ons voor op alle mogelijke maatregelen die de overheid zou kunnen nemen. Deze zuil – die niet in gebruik is en inmiddels weer is verwijderd – is daar onderdeel van: de overheid heeft immers meermaals aangegeven een 2G-, of 3G-beleid serieus te overwegen voor niet-essentiële winkels."

Genezen of gevaccineerd

Bij een 2G-beleid worden alleen nog mensen toegelaten die gevaccineerd of genezen van corona zijn op plekken waar de maatregel geldt. Er is een nieuwe wet nodig om dat beleid af te kondigen. Maandag is er daarom een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Omdat het gaat om een gevoelige maatregel, hebben de Eerste en de Tweede Kamer tijd nodig om mogelijk hiermee in te stemmen.

Als er wordt ingestemd met de maatregel, is het nog maar de vraag of deze ook gaat gelden in winkels. Op dit moment is dat nog niet duidelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OMT: 2G kan aantal besmettingen halveren ten opzichte van 3G

Toch bereiden Intertoys en Blokker hier zich dus op voor. Ondanks dat Blokker verkondigt dat bij hen winkelen sowieso al veilig is. "Zoals wij al vaak hebben aangegeven, zijn onze winkels veilig en geen aantoonbare bron van besmettingen. Wij willen al onze klanten zo goed mogelijk blijven bedienen, maar we zijn ook verplicht om te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Deze zuil is, zoals gezegd, niet meer dan een voorbereiding op wat zou kunnen gaan komen."

Intertoys laat in een reactie op Twitter eveneens weten dat het enkel en alleen om een voorbereiding gaat. "De QR-code check en aanvullende maatregelen zullen pas worden doorgevoerd wanneer de overheid dat aankondigt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore