Het is vandaag Black Friday, een dag waarop de winkelstraten van Nederland, in navolging van Amerika, sinds enkele jaren volstromen. Koopjesjagers verspreid over het land kunnen op deze dag bij veel winkels terecht voor lucratieve aanbiedingen. Wel is de situatie dit keer anders dan eerdere jaren door het hoge aantal coronabesmettingen.
De traditie van Black Friday waaide enkele jaren geleden over vanuit de Verenigde Staten, waar de koopjesjacht op de dag na feestdag Thanksgiving plaatsvindt. Voor veel mensen is het aantrekkelijk om alvast te beginnen met aankopen voor de feestdagen, omdat veel winkels met aanbiedingen komen.
Aanbiedingen gespreid
Dat gebeurt dus ook in Nederland, al zal de situatie dit jaar anders zijn dan voorgaande jaren. Winkelbrancheorganisaties als RND en INretail hebben bijvoorbeeld opgeroepen om promoties zo veel mogelijk te spreiden over meerdere dagen. Dat gebeurde bijvoorbeeld al bij outlet Batavia Stad in Lelystad, waar voorafgaand aan Black Friday een 'Super Week' met aanbiedingen werd gehouden.
Ook is consumenten aangeraden om vooral op rustige momenten te shoppen. Een woordvoerder van INretail durft geen voorspellingen te doen, maar denkt dat de drukte door deze oproepen best weleens mee zou kunnen vallen. Het is voor de branche belangrijk een verantwoordelijke boodschap uit te dragen, om extra beperkende coronamaatregelen voor winkeliers zo veel mogelijk te voorkomen.

Ook pakketbezorgers gaan het de komende dagen waarschijnlijk erg druk krijgen. Na Black Friday volgt komende maandag namelijk Cyber Monday, waarop online shoppen voordeliger is. Om de ergste drukte voor te zijn heeft PostNL bijvoorbeeld al besloten om ook komende zondag pakketjes te leveren. Bol.com, de grootste webshop van Nederland, denkt dat zijn verkopen rond de actie zelfs nog iets hoger zullen uitkomen dan vorig jaar.
Drukte jaar geleden
Dat de koopjesjagers zich nauwelijks laten afremmen door het coronavirus, bleek vorig jaar, toen winkels in verschillende steden eerder moesten sluiten vanwege extreme drukte. In Eindhoven en Rotterdam gingen de deuren al in de namiddag op slot, en ook in Amsterdam werden mensen opgeroepen om niet meer naar het centrum te komen.
Het is ook de vraag of mensen Black Friday niet zullen zien als een mogelijkheid om nog even snel veel inkopen te doen voordat het kabinet de coronamaatregelen aanscherpt. Het kan namelijk zijn dat demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vanavond bij hun persconferentie aankondigen dat de winkels vanaf morgen eerder moeten sluiten.

De populariteit van Black Friday brengt in Nederland overigens ook een tegenbeweging op gang. Niet iedereen staat achter de massaconsumptie op de ultieme koopdag.
Zo begon het goede doel Trees for All enkele jaren geleden met Green Friday, waar verschillende winkelketens zich achter hebben geschaard. Een winkel als Dille & Kamille heeft vandaag geen speciale aanbiedingen en roept mensen op de natuur in te gaan. Intratuin vergroent 1 vierkante meter voor iedere boom die klanten deze dag kopen.
'Nepaanbiedingen'
Meubelketen IKEA heeft sinds enkele jaren Bring Back Friday, waarbij klanten oude meubelen in kunnen ruilen voor meer geld dan normaal. Outdoorketen Bever Zwerfsport biedt gratis kledingreparatie aan en reisorganisatie TUI zet duurzame reizen in het zonnetje.
Wie op zoek is naar Black Friday-koopjes moet trouwens wel goed opletten niet in 'nepaanbiedingen' te trappen. Daarvoor waarschuwde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eerder deze week. Vooral online zijn er stunts die mooier lijken dan ze in werkelijkheid zijn.


Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.