'Pijnlijke maatregel'

Strengere criteria voor kwetsbare woningzoekende Amsterdam

26 november 2021 02:57 Aangepast: 26 november 2021 08:32
Slaapplek van een dakloos persoon. (Beeld ter illustratie.) Beeld © ANP

De woningnood is hoog in Amsterdam, voor iedereen, maar zeker ook voor kwetsbare inwoners. Het zijn er teveel om allemaal een woning te kunnen bieden, en daarom neemt het stadsbestuur een naar eigen zeggen 'pijnlijke maatregel': wie tijdelijk bij een ander inwoont, geldt niet meer als urgent woningzoekende.

Jaarlijks zijn in de stad ongeveer 1800 woningen beschikbaar voor kwetsbare inwoners, maar dat zijn er nog altijd 2000 te weinig. Dat mensen die inwonen bij een familielid of vriend niet meer in aanmerking komen, zou 70 procent van de afgegeven urgentieverklaringen tenietdoen. 

'Lig er wakker van'

"Zeer pijnlijke maatregelen", noemt wethouder Jakob Wedemeijer (SP) de nieuwe aanpak in een brief aan de gemeenteraad, meldt Trouw. "Ik lig er wakker van", vertelt hij tegen de krant. "Maar alleen zo kunnen we waarborgen dat de schaarse woningen terechtkomen bij degenen die die echt het hardst nodig hebben." 

Het aantal urgent woningzoekenden stijgt, en dat heeft ook invloed op 'gewone' woningzoekenden die in aanmerking komen voor sociale huurwoningen. Een kwart van die woningen ging de afgelopen jaren naar mensen uit kwetsbare groepen. Volgens Wedemeijer doet het Rijk er te weinig aan en dreigen de groepen "tegen elkaar uitgespeeld" te worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sociale huurwoning voor iedereen? 'Zonder actie halen we het tekort niet in'

De regel geldt niet voor alle mensen die inwonen. Voor gezinnen met kinderen wordt een uitzondering gemaakt. "Geen kinderen op straat, dat is in Amsterdam een keiharde regel", zegt Wedemeijer. Andere mensen die een uitzondering willen, moeten bewijzen dat hun situatie 'levensbedreigend' is.  

Oplossingen

De nood in Amsterdam is zo hoog dat er momenteel wordt gekeken naar bijzondere oplossingen voor het onderbrengen van mensen uit kwetsbare groepen. Zo wordt er nagedacht over het bouwen van tijdelijke woningen en opvang in hotels.

Ook zouden kantoren 's nachts mogelijk kunnen worden omgebouwd tot opvangplekken. "Dat kan mensen helpen die anders op straat staan, maar die zich overdag wel redden", zegt Wedemeijer.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer daklozen slapen op straat: 'Door corona is de groep veel groter geworden'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore