Advies Gezondheidsraad

Boosterprik van oud naar jong, geen voorrang voor Janssen-gevaccineerden

25 november 2021 13:00 Aangepast: 25 november 2021 13:25
Archieffoto Beeld © ANP / Rob Engelaar

Geef Nederlanders die het Janssen-vaccin hebben gehad geen voorrang bij de boosterprik, maar nodig alle gezonde volwassenen 'gewoon' uit van oud naar jong. Dat is het advies van de Gezondheidsraad over de boostervaccinatie voor de grote groep van 18 tot 60 jaar.

"De voordelen van een efficiënte uitvoering wegen op tegen de relatief geringe lagere bescherming van gevaccineerden met het Janssenvaccin of het vaccin van AstraZeneca", schrijft de raad aan Hugo de Jonge, demissionair minister van Volksgezondheid. 

Hij had om het advies gevraagd omdat hij wilde weten of de groep mensen die het Janssen-vaccin heeft gekregen - tegelijk met de 60-plussers - eerder een herhalingsprik zou moeten krijgen vanwege de mogelijk afnemende werking.

Eén of twee prikken en dan is het klaar, dachten we. Nu is er een boosterprik. Deze video legt uit waarom die nodig is.

'Ouderen het allerbelangrijkst'

Volgens de gezondheidsraad blijft het belangrijkste dat de ouderen en bewoners van zorginstellingen als eerste een boostervaccinatie krijgen. Zij zijn het kwetsbaarst. Daarna kan het 'gezondheidswinst opleveren' om mensen tussen 18 en 60 jaar een booster van Pfizer of Moderna te geven.

De Gezondheidsraad vindt het ook niet nodig daarbij rekening te houden met mensen die al een andere aandoening hebben. "Er zijn geen gegevens die erop wijzen dat de werking van de vaccins minder goed is bij bepaalde groepen, met uitzondering van de mensen met een ernstige immuunstoornis. Zij hebben om die reden al een derde prik gekregen."

Ten slotte adviseert de raad dat tussen de booster en de laatste dosis van de eerste vaccinatie ten minste zes maanden moet zitten.

QR-code in Oostenrijk

Of je nu wel of geen boosterprik neemt, het vaccinatiebewijs blijft gewoon geldig. Je kunt je huidige QR-code dus gewoon blijven gebruiken voor reizen binnen de Europese Unie of als coronatoegangsbewijs voor toegang tot activiteiten in Nederland.

Overigens vindt de Europese Commissie dat dat moet veranderen. Ze adviseert de EU-landen om af te spreken dat een gevaccineerde die zijn Europese coronareisbewijs wil behouden na negen maanden een boosterprik moet hebben gehaald. 

Oostenrijk gaat iets dergelijks al doen, daar heeft de QR-code straks een houdbaarheidsdatum van 270 dagen en is alleen een vaccinatie met Janssen niet meer voldoende. Voor wintersporters kan dat een probleem zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor wie is de boosterprik en wanneer krijg ík hem? Vijf vragen en antwoorden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore