Ga naar de inhoud
Nog niet in Nederland

EMA: coronavaccin Pfizer geschikt voor kinderen van 5 tot 11

Een jongen van 6 jaar krijgt een vaccinatie in Jeruzalem, Israël. Beeld © AFP

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het coronavaccin Pfizer/BioNTech veilig en geschikt verklaard voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Dat gebeurde vandaag in een ingelaste vergadering. Het is niet zo dat jonge kinderen in Nederland nu meteen gevaccineerd mogen worden. Uiteindelijk neemt de minister van Volksgezondheid dat besluit.

Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech was in Nederland en de andere Europese landen al goedgekeurd voor iedereen van 12 jaar en ouder. 

De goedkeuring van EMA is goed nieuws voor kinderen die het vaccin nodig hebben vanwege een medische risico, zegt Patricia Bruining, kinderarts en epidemioloog van UMC Utrecht. "Er zijn kinderen die het vaccin nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege een medische risico. Zij hebben namelijk dertig keer meer kans om met corona in het ziekenhuis terecht te komen."

Onderzoek onder 2000 kinderen

In het onderzoek dat EMA nu beoordeeld heeft, ging het om een groep van 2000 jonge kinderen die het vaccin (of placebo) kregen. Zij kregen twee prikken van elk 10 microgram. (12 jaar en ouder krijgt 30 microgram.) 

"Dat is voor de kinderen goed gelopen, maar 1500 is een kleine onderzoeksgroep. Voor het vaccineren van gezonde kinderen zou ik willen dat we gegevens hebben van een grotere groep, dus meer onderzoek. Voor nu denk ik: het is veilig genoeg om het vaccin in te zetten bij medische noodzaak voor het kind zelf, en bijvoorbeeld ook als zogeheten 'ringvaccinatie' bij een ernstig zieke familielid."

Kinderen
Lees ook:
Kinderen zijn 'virusfa­briek­jes', moeten de scholen dicht?

In de Verenigde Staten werd Pfizer/BioNTech een maand geleden al goedgekeurd voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar. In Oostenrijk kunnen kinderen in die leeftijd ook al een prik krijgen. 

Nog niet voor Nederlandse kinderen

De goedkeuring van EMA betekent niet automatisch dat jonge kinderen in Nederland ook gevaccineerd mogen worden. De Gezondheidsraad moet nog met een advies komen en uiteindelijk is de beslissing aan de minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge. Die zou ook kunnen besluiten het vaccin alleen beschikbaar te stellen voor kwetsbare kinderen of kinderen met kwetsbare huisgenoten.

Veel besmettingen onder kinderen

Het aantal besmettingen onder kinderen loopt de laatste weken op, vooral in de basisschoolleeftijd. Met bijna één op de vijf besmettingen (21,5 procent) zijn de 5 tot 14-jarigen de groep met de meeste positieve testen. Eén op de vier kinderen die zich lieten testen, was positief. 

Voor de meeste kinderen kan zo'n besmetting geen kwaad, maar een coronabrandhaard op school geeft wel onrust. Niet in de laatste plaats omdat kinderen ook volwassenen kunnen besmetten.

Bekijk ook: Komen we ooit van het coronavirus af? Dit zijn de drie scenario's

03:27
Het leek zo goed te gaan: we konden weer naar festivals, mondkapjes mochten af en de anderhalve meter konden we loslaten. En nu zitten we ineens in de vierde coronagolf. Komen we ooit van corona af?