Lijst met namen

Gevangenispersoneel dook onder na dreiging ontsnapping Taghi

25 november 2021 03:09 Aangepast: 25 november 2021 07:38
Een bewaker bij de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Beeld © ANP

Vier medewerkers van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught zijn vorige maand met spoed ondergedoken nadat bekend werd dat Ridouan Taghi een ontsnappingspoging zou hebben voorbereid. De topcrimineel zou op zoek zijn geweest naar adresgegevens van gevangenispersoneel.

Dat blijkt uit nieuwe informatie die door NRC is ingezien. De vier medewerkers doken onder toen er mogelijk sprake zou zijn van een gewelddadige actie tegen hen. 

Lijst met namen

Op 8 oktober maakte het Openbaar Ministerie de plannen van Taghi bekend. Meteen daarna doken de vier onder. Hun namen stonden op een lijst, blijkt uit de informatie van de krant. Gevreesd werd voor hun veiligheid. 

Het nieuws zou onrust teweeg hebben gebracht bij het personeel van de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught, waar Taghi werd ondergebracht na zijn arrestatie. Medewerkers maken zich al langere tijd zorgen om hun veiligheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Mogelijk leger ingezet voor beveiliging Marengo-proces'

Zo vroegen zij nog voor de plannen voor de ontsnappingspoging bekend werden om maskers die hun identiteit in de nabijheid van Taghi en enkele andere medeverdachten konden verbergen. Dat verzoek werd eerder afgewezen, maar inmiddels mag het personeel wel maskers dragen. 

Aanhouding neef

Begin oktober werd Youssef T. in de EBI aangehouden omdat hij de schakel zou vormen tussen Taghi, zijn neef, en de buitenwereld. Hij zou betrokken zijn bij de ontsnappingspoging en deel uitmaken van de criminele organisatie van Taghi.

Sinds de arrestatie zijn de veiligheidsvoorschriften van de gevangenis aangescherpt. Het contact tussen verdachten en advocaten is ingeperkt, en laatstgenoemden mogen geen laptop meer meenemen bij overleg over de strafzaak. 

Bekijk ook: Aangehouden neef was Taghi's boodschapper, zegt OM

Youssef T. is niet alleen neef én advocaat van Ridouan Taghi, maar wordt er nu ook van verdacht diens boodschapper te zijn. Begin oktober werd hij aangehouden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore