Ga naar de inhoud
Hoger beroep zaak-Nicky Verstappen

Jos B. houdt voet bij stuk, advocaat Roethof wil nieuw onderzoek

Jos B. en zijn advocaat Gerald Roethof. Beeld © ANP / Aloys Oosterwijk

Ook in zijn laatste woord tijdens de hogerberoepszaak heeft Jos B. volgehouden niets te maken te hebben met de dood van Nicky Verstappen. Zijn advocaat Gerald Roethof liet vandaag weten nieuw onderzoek te willen naar de dood van de 11-jarige jongen in 1998.

B. staat terecht op verdenking van het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen. DNA-deskundige Ate Kloosterman zei vandaag in het gerechtshof in Den Bosch dat hij verbaasd is dat in de zaak rond Jos B. geen activiteitenonderzoek is gedaan. Kloosterman doelde erop dat het Openbaar Ministerie geen onderzoek heeft gedaan naar hoe DNA van Jos B. in de onderbroek van Nicky terecht is gekomen.

DNA op onderbroek

Kloosterman was opgeroepen door Roethof, maar kon de raadsman niet aan ontlastend materiaal helpen. Roethof had een lijstje van 33 vragen opgesteld voor Kloosterman. De advocaat probeerde te reconstrueren dat DNA van zijn cliënt op de onderbroek van Nicky niet bewijst dat B. met zijn hand in de onderbroek heeft gezeten en hem seksueel misbruikt heeft.

Maar Kloosterman hield die boot af. Hij achtte de kans 'heel klein' dat DNA tijdens het forensisch onderzoek door verspreiding of contaminatie in de onderbroek terecht was gekomen. Voor Roethof staat dat 'heel klein' echter gelijk aan 'dus mogelijk'. Dat moet nader onderzocht worden, hield de advocaat het hof voor.

OM
Lees ook:
OM eist 20 jaar cel tegen Jos B. in hoger beroep Nicky Verstappen

"Er zijn te veel onduidelijkheden", zei Roethof. "Honderd procent zekerheid is nodig. Hoeveel onzekerheid wilt u hebben? Met deze onzekerheden, kun je daarmee een bewezenverklaring rechtvaardigen? Kunt u niet! Dat zou niet moeten kunnen in de rechtstaat Nederland."

In zijn laatste woord bezwoer een emotionele Jos B. dat hij niets misdaan heeft. Hij blijft ontkennen iets met de dood van Nicky te maken te hebben. Hij heeft toegegeven dat hij de jongen heeft gevonden, maar die was toen volgens B. al overleden. Uit angst – B. heeft een zedenverleden – had hij naar eigen zeggen de vondst nooit durven melden.

20 jaar geëist

Het Openbaar Ministerie heeft vorige week maandag twintig jaar cel geëist tegen B. De rechtbank in Maastricht veroordeelde B. vorig jaar tot een celstraf van 12,5 jaar. Het hof doet 28 januari uitspraak.

Bekijk ook: Bekir E. schoot uit zijn slof toen Jos B. over Humeyra begon

01:33