Ga naar de inhoud
1G-beleid

De Jonge over 1G: iedereen testen voor toegang is lastig en erg duur

Demissionair minister Hugo de Jonge. Beeld © ANP

Als iedereen zich moet laten testen om binnen te komen bij bepaalde locaties, zoals in de horeca, is dat in de praktijk eigenlijk niet uitvoerbaar. Dit beleid, ook wel 1G genoemd, is ingrijpend, moeilijk te organiseren en ook erg duur, schrijft demissionair zorgminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij reageert daarmee op een verzoek van de Kamer om uit te zoeken hoe een 1G-beleid zou uitpakken. Onder meer de ChristenUnie wilde dat graag, als alternatief voor 2G waar het kabinet op aankoerst.

Moeilijk in te schatten

Uit berekeningen komt naar voren dat de kosten hoog zijn maar ook moeilijk in te schatten. Het laagste bedrag in de verschillende scenario's komt uit op 138 tot 155 miljoen euro per week terwijl het hoogste bedrag oploopt van 1,4 tot zelfs 2,2 miljard euro per week.

De kosten hangen niet alleen af van de testen die gebruikt zouden moeten worden (sneltesten of PCR-testen), maar ook van het gedrag van mensen. Uit onderzoek blijkt dat mensen minder vaak naar locaties zullen gaan waar ze zich moeten laten testen voor toegang, ook al zijn ze gevaccineerd of genezen. Dat geldt voor alle sectoren, maar de daling zal het grootst zijn bij restaurants en overige horeca, zegt de minister.

OMT:
Lees ook:
OMT: 2G kan aantal besmettingen halveren ten opzichte van 3G

Op dit moment krijgen mensen een QR-code als zij zijn gevaccineerd, genezen of negatief getest (3G-beleid). Zij kunnen daarmee naar locaties toe waar een coronatoegangsbewijs nodig is, zoals in de horeca en in bioscopen en theaters.

Niet waterdicht

Maar dit systeem is niet waterdicht omdat de aanwezigen toch besmettelijk kunnen zijn. Onbeschermde bezoekers lopen meer risico om besmet te raken en ernstig ziek te worden. De ziekenhuizen staan onder grote druk door de toestroom van vooral ongevaccineerde coronapatiënten. Met een 2G-beleid kan deze groep van onbeschermde mensen niet meer naar binnen. Met 1G zou iedereen moeten testen en mogen de drie groepen naar binnen.

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft de opties vergeleken en stelt dat 1G effectiever is dan 3G, maar minder effectief dan 2G. Tegelijk geven de modellen onzekerheid aan omdat er veel verschillende factoren meespelen zoals welke testen er worden gebruikt en het gedrag van mensen.

PCR-testen

Sneltesten zijn goed bij 2G. Maar om 1G het effectiefst te laten zijn, zouden er PCR-testen moeten worden gebruikt. En dat is volgens De Jonge 'niet uitvoerbaar en gegeven de kosten maatschappelijk niet verantwoord'.

Bekijk ook: Wim is ongewild ongevaccineerd: 'Met 2G kan ik nergens meer heen'

02:04