Supersnelrecht

Eerste relschoppers Rotterdam veroordeeld: 5 maanden cel

24 november 2021 16:25 Aangepast: 24 november 2021 19:34
Relschoppers in Rotterdam. Beeld © ANP

Voor het plegen van geweld bij de rellen van afgelopen weekend in Rotterdam zijn twee mensen vandaag veroordeeld tot vijf maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk: de 26-jarige Sharon M. uit Spijkenisse voor het gooien van stenen en stoeptegels naar ME-busjes en politieauto's waar agenten in zaten, Terrence van den B. uit Rotterdam (29) voor het gooien van stenen naar een ME-busje.

Sharon M. zei op de speciale supersnelrechtzitting in de rechtbank in Rotterdam dat ze spijt had. "Het was een momentopname en ik heb er echt van geleerd dat ik dat niet moet doen. Het verpest gewoon mijn leven."

Ze bekende twee stenen te hebben gegooid. Volgens het OM heeft ze ook een fiets gegooid. "Door alle spanning kan ik me heel weinig meer herinneren van de avond", zei M.

Agenten in doodsnood

Agenten verkeerden in doodsnood, hield de rechter de verdachte voor. Het is volgens de rechter nog maar de vraag of ze weer aan het werk durven. M.: "Ik heb agenten gesproken op het politiebureau en excuses aangeboden. Ik wilde dat het vredig verliep. Het spijt me voor de agenten, ik zou de situatie graag terug willen draaien."

De officier van justitie had een celstraf van zes maanden geëist, waarvan een maand voorwaardelijk. De advocaat van M. wilde een taakstraf.

Terrence van den B. werd als tweede voorgeleid. Huilend en snikkend betuigde ook hij spijt voor het gooien van stenen naar een ME-busje. De officier van justitie had een celstraf geëist van een halfjaar, waarvan een maand voorwaardelijk. 

'Foute keuzes gemaakt'

Ook mag Van den B. een jaar lang niet in een straal van 5 kilometer rond de Coolsingel komen. Zijn advocaat had gepleit voor een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf. "Een taakstraf is een belediging voor mensen die daar hulp hebben willen verlenen en die daarin werden gedwarsboomd", oordeelde de rechter.

"Het is een stommiteit geweest van mij", zei Van den B. "Ik dacht niet na op dat moment. Ik heb foute keuzes gemaakt en ik heb niet nagedacht over waar mijn gedrag toe zou leiden. Ik besef nu echt mijn fout."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vijfde slachtoffer met schotwond meldt zich na rellen Rotterdam

De rechter toonde hem een video waarop te zien is hoe hij een stoeptegel op straat kapot gooit en brokstukken daarvan naar een politiebus gooit. "U heeft het gevaar zelf opgezocht", hield de rechter hem voor. "Het geweld was zó op de politie gericht dat agenten doodsangsten hebben uitgestaan. Uit angst hebben ze hun wapens moeten trekken en na deze schoten gaat u stenen gooien."

Gewond bij arrestatie

Van den B.: "Ik wil mijn spijt betuigen dat ik zo’n stomme actie beging. Ik heb me laten meesleuren met de situatie en de spanning die in de stad hing. Ik had misschien beter direct moeten weglopen en naar huis moeten gaan." De politie arresteerde Van den B. hardhandig door hem tegen een etalageruit te duwen, waarbij de verdachte gewond raakte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore