Heel Nederland in de wacht

Wel of niet trouwen? Wel of niet eerder sluiten? 'Die onduidelijkheid is killing, zég het maar gewoon'

24 november 2021 15:07 Aangepast: 24 november 2021 20:30
Jane en haar verloofde weten niet of ze nu wel of niet kunnen trouwen, in december.

We staan met z'n allen in de wacht: het kabinet koerst op strengere maatregelen, maar hoe zien die eruit? Stellen die binnenkort trouwen, weten niet of hun bruiloft doorgaat, horecaondernemers twijfelen of ze voor komend weekend producten moeten inkopen en poppodia durven geen programma samen te stellen. "De onzekerheid is killing."

Het wordt een winterbruiloft. Of, correctie: het zou een winterbruiloft worden. Jane Heesters heeft geen idee of ze 18 december met haar grote liefde in het huwelijksbootje stapt. "Toen we de laatste maatregelen hoorden, dachten we: oké, dan feesten we wel tot 20.00 uur. Maar nu vragen we ons af of er niet nog vóór onze bruiloft strengere maatregelen komen en of we het dan nog wel willen laten doorgaan."

Ze wordt er soms verdrietig van, maar heeft nog het meest last van de onzekerheid, die is bij vlagen 'killing'. "Ik wil me ergens op verheugen, maar zit alleen maar te piekeren. Wel niet, wel niet. Je wil weten waar je aan toe bent."

Onzekerheid

Dat zegt ook gastvrouw en horecaondernemer Annika Holbek. Ze runt een restaurant, Zilt & Zout, in Cadzand vlak bij de Belgische grens. "We werken met dure, luxe producten", vertelt ze. "Uiterlijk morgen moet ik doorgeven welke producten we willen voor komend weekend. Maar ik heb géén idee of we komend weekend nog open zijn. Niemand kan het me vertellen. En ik wil geen onnodige kosten maken. Dus: bestellen of niet?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De anderhalve meter is terug: 'Ik merk er nog weinig van'

Ook als Holbek aan de komende weken denkt, vliegt de twijfel haar aan. "Ik heb voor december een drukke maand op de planning, we hebben al onze tien medewerkers ingeroosterd. Maar november was ook vol, en er stroomden gaandeweg voor deze maand steeds meer annuleringen binnen, ook van mensen die zelf corona hebben. En we hebben ook veel Belgische klanten. In België zijn geen maatregelen voor de horeca, dus die mensen denken: dan gaan we wel in eigen land uiteten."

"Het voelt een beetje als halfbakken beleid van de overheid", zegt Oscar Grift, horecaondernemer en eigenaar van Proeflokaal Duiven. "Ik heb liever duidelijkheid, dat we ver van tevoren horen dat we dicht moeten, dan dit. Ik heb een appgroep met allemaal ondernemers, en iedereen overlegt met elkaar: 'Wat doe jij?' Maar niemand weet echt was wijsheid is."

Stilstaan 

Ook de investeringen die Grift wil doen, zoals een nieuw bedrijfspand, zet hij in de wacht. "Elke grote uitgave die je nu wil doen, is eigenlijk niet te doen. De bank is ook niet zo happig om ondernemers nu geld te lenen. Je zit als zelfstandige op je geld om je buffer op peil te houden. Ik hoor veel collega's die voor hun gevoel stilstaan. En velen zijn nu toch voor de zekerheid vast bezig met hun koelcel leeg te koken, voor het geval ze dichtgaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet koerst op nieuwe maatregelen, morgen persconferentie

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) bevestigt dat er inmiddels behoorlijk wat bedrijfsfeesten en kerstborrels geannuleerd zijn. Een woordvoerder laat weten dat er veel horecaondernemers bij hen aankloppen met vragen over de mogelijkheden rondom oud en nieuw. "Dit heeft impact op de inkoop en personeelsplanning." 

Volgens Grift heeft alleen een 'simpele aankondiging' van het kabinet over 'mogelijke maatregelen' al invloed op het aantal afzeggingen. "Elke keer als er een persconferentie wordt aangekondigd alleen al, krijg ik annuleringen binnen voor etentjes met grote groepen. En dan weten mensen nog niet eens wat de maatregelen precies zullen inhouden."

Bekijk hieronder de video waarin demissionair premier Mark Rutte waarschuwt: als het nodig is, aarzelt het kabinet geen seconde om maatregelen te nemen.

Ook poppodia worstelen met de onzekerheid. "Als je met artiesten werkt, moet je vooruit kunnen plannen", zegt Joost van Abeelen, woordvoerder van poppodium 013 in Tilburg. "En we kunnen nu niet vooruit plannen. Elke keer als er op korte termijn maatregelen worden ingevoerd, heeft dat effect voor ons op de lange termijn. We hebben nu al heel veel artiesten die hun shows voor eind dit jaar of begin volgend jaar cancellen, omdat het te onzeker is of hun tour door kan gaan."

Als verloren beschouwd 

Het is moeilijk om positief te blijven, zegt Abeelen, als team. "We proberen de moed erin te houden, we hopen van harte dat de shows die tijdens de pandemie zijn uitgesteld, alsnog kunnen doorgaan. Maar met deze situatie en alle afzeggingen, en de ellende van vorig jaar voor ons achterhoofd, beschouwen we het eerste kwartaal van 2022 al als verloren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wachten, wachten, wachten: hoe houden we 't vol tijdens deze crisis?

"De wispelturige aard van het beleid dwingt ons tot enorme wendbaarheid", zegt Jeroen Pen van cultuurcentrum De Balie in Amsterdam. "Al tijdens de eerste lockdown besloten we door te gaan met onze programmering, en die gratis online aan te bieden. De zalen waren weliswaar leeg, maar vanuit huis keken veel mensen mee."

Natuurlijk houden we rekening met alle scenario's, benadrukt Pen: "Maar dat betekent niet dat we stoppen met programmeren."

"Dit wachten is vervelend omdat je niet weet waar je aan toe bent", zegt Robin Looy. Hij is bruiloft- en concertfotograaf en kon net twee maanden 'weer een beetje werken'. "Helaas blijft het daarbij", vertelt hij, "want door die onzekerheid van de aankomende periode vallen veel opdrachten weg. Concerten worden weer verzet, en bruidsparen zeggen hun datum af. Sommigen willen het door laten gaan maar dan in kleinere vorm, al is het afvragen of dat nog door kan gaan."

Er is meer duidelijkheid nodig, vindt Looy. "Dat is beter dan nu, dan weten mijn klanten waar ze aan toe zijn, en ik ook, hoe wrang het ook is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wetsvoorstel is af: kabinet wil 2G voor horeca, evenementen, cultuur en pretparken

Waarom houden we niet van wachten? 

Wachten tijdens deze pandemie gaat gepaard met grote onzekerheid, zegt consumentpsycholoog Patrick Wessels. "En daar houden mensen niet van. Normaal gesproken maken we graag een veilige keuze, en dan komt het wel goed. Maar nu weet niemand wat een veilige keuze is. Wel of niet die vakantie boeken? Bruiloft wel of niet door laten gaan?"

"Het kan zijn dat je, door die vakantie te boeken, of die bruiloft te plannen, uiteindelijk de boel moet annuleren. En dan word je geconfronteerd met je eigen verkeerde keuze, die je op niemand anders dan jezelf kan afschuiven."

En daarom wachten we, met z'n allen, op meer duidelijkheid. Dat heeft geen positief effect op ons humeur. "We zitten ermee als we een keuze niet kunnen maken en iets dus in ons hoofd niet kunnen afronden. Alleen als we een knoop hebben doorgehakt, kan het brein het met rust maken. Maar nu blijven we nadenken over de keuze, en is er niet echt een manier om van het gepieker af te komen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore