Boosterprikken

Europees centrum ziektepreventie: kerst kan coronahaard worden

24 november 2021 11:26 Aangepast: 24 november 2021 12:17
Archieffoto van een volle huiskamer tijdens Kerstmis. Beeld © iStock

Het Europese centrum voor ziektebestrijding ECDC maakt zich zorgen over de komende kerstperiode in Europa. Dat zou een coronabrandhaard kunnen worden. Het centrum roept alle landen op om zo snel mogelijk beperkingen op te leggen en haast te maken met boosterprikken.

Het ECDC wil dat iedereen boven de 40 een boosterprik kan krijgen. Coronabeperkingen zijn volgens het ECDC een 'directe manier' om de verspreiding onder controle te krijgen. 

Boosterprikken verlengen volgens het centrum de controle over de verspreiding 'na de directe impact van de maatregelen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vaccinatiepiek na maatregelen: 'Net voor kerst een QR-code'

Als voorbeelden van maatregelen noemt het ECDC het dragen van mondkapjes, werken vanuit huis en beperking van het aantal reizigers in het openbaar vervoer. Ook is het een optie om het aantal gasten te beperken dat iemand bij de feestdagen thuis mag ontvangen.  

Ook na de jaarwisseling moeten die regels nog lang blijven gelden, verwacht het ECDC.

Dat de kerstperiode een brandhaard zou kunnen worden, komt niet alleen door de deltavariant en het nu al hoge aantal besmettingen. Het ECDC ziet ook dat mensen geen zin meer hebben in nieuwe beperkingen, het centrum vreest 'maatregelmoeheid'.

Meer risico's

Daardoor zouden mensen meer risico's kunnen nemen, vooral in privébijeenkomsten rond de feestdagen. "Dit wordt de tweede feestdagenperiode tijdens deze pandemie, en mensen willen misschien de afgelopen winter compenseren".

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore