Ga naar de inhoud
Winterse buien

Gure dagen in aantocht: 'Het wordt echt waterkoud'

De handschoenen en muts zullen vrijdag wel nodig zijn. Beeld © Pexels

Pak de muts en de handschoenen er maar vast bij, want er komen weer wat koude dagen aan. Vanaf vrijdag is zelfs kans op wat vlokken natte sneeuw en hagel tussen de regendruppels. "Het wordt guur, met koude wind en winterse buien."

Maar voor het zover is, hebben we eerst nog twee dagen met redelijk rustig herfstweer voor de boeg, vertelt William Huizinga, meteoroloog bij Buienradar.

In het zuiden en oosten van ons land werden mensen vanmorgen wakker onder een deken van mist, die is inmiddels oplost. Het blijft vandaag overwegend bewolkt en gemiddeld 8 graden. 

Al
Lees ook:
Al jaren nauwelijks herfststormen: 'Dat is geen toeval'

Vannacht koelt het af, met temperaturen rond het vriespunt in Limburg en een graad of 7 aan de kust. Ook kan er weer mist ontstaan, vertelt Huizinga. "Het wordt morgen een grijze dag." In de ochtend trekt een regengebied over ons land. "In de middag komt de zon af en toe tevoorschijn, maar er bestaat nog kans op een regenbui."

Gevoelstemperatuur onder 0

Vrijdag verandert alles: de wind trekt aan en de temperatuur gaat omlaag. "De gevoelstemperatuur is rond het vriespunt. Aan de kust ligt de temperatuur qua gevoel zelfs onder 0." Het wordt echt een gure vrijdag. "Er is lokaal kans op winterse buien met regen, natte sneeuw en hagel." De wind komt uit het zuiden en is stevig: tot windkracht 7 aan de kust. "Die wind maakt het ook zo koud en guur. Het wordt echt waterkoud."

Bekijk hier de temperatuurradar:

Ook in het weekend blijft het aan de koude kant met maximaal 5 graden. De wind is iets minder krachtig dan vrijdag, waardoor het minder guur en nat aanvoelt. Maar het blijft wel wisselvallig en waterkoud weer. "Als er neerslag valt, gaat het opnieuw om winterse buien met regen, hagel en natte sneeuw." In de nacht naar zondag daalt de temperatuur in het binnenland naar het vriespunt. Huizinga sluit gladde wegen niet uit.

De mensen die maandag weer vroeg naar kantoor gaan, moeten ook rekening houden met ruiten krabben en gladde wegen. "Het lijken heldere nachten te worden, waardoor de kans op krabben en lokale gladheid groter is."

Wisselvallig

Het weer kwakkelt volgende week nog even door. De week begint met een kleine opleving van de temperatuur. Dinsdag en woensdag wordt het 7 à 8 graden, dan zijn we de vorst dus weer even kwijt. "Maar het blijft wel grijs, bewolkt en nat." De tweede helft van de week kunnen de winterse buien terugkeren met opnieuw een koude wind en gemiddeld 5 graden. 

Bekijk ook: dit is waarom het aan de kust zo veel regent in de herfst

02:01
Het is weer herfst en dan denken we al snel aan veel regen. Dat is ook waar, maar het regent niet in het hele land evenveel. Zo valt er in kustgebieden meer regen dan in de rest van het land. Hoe dat kan, dat leggen we je uit in deze video.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore