Net als vorige maand

Opnieuw crisis in azc Ter Apel: 'Opvang zit overvol'

24 november 2021 04:58 Aangepast: 24 november 2021 07:53
Asielzoekers in Ter Apel, ter illustratie. Beeld © ANP

De situatie in het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel zou opnieuw kritiek zijn. Begin vorige maand zaten er honderden mensen meer dan toegestaan in de opvang, nu is dat mogelijk weer het geval.

Dat zeggen bronnen tegen RTV Noord. Volgens ingewijden zouden er vannacht 600 mensen meer dan toegestaan in de opvang verblijven. 

In tenten

De opvang biedt plaats aan 2000 vluchtelingen, afgelopen nacht zouden het er mogelijk 2600 zijn geweest. 550 van hen verblijven volgens de bronnen in tenten, dat zijn er 275 meer dan afgesproken.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bevestigt aan RTV Noord dat er meer mensen dan toegestaan zijn opgevangen, maar geeft niet aan om hoeveel asielzoekers het precies gaat.

Een woordvoerder zegt dat het nog niet om hetzelfde aantal gaat dat begin vorige maand in Ter Apel zat, maar 'het komt wel in de richting'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodkreet om tekort opvangplekken azc Ter Apel: 'Gaat de verkeerde kant op'

Begin vorige maand zaten er op een zeker moment honderden mensen te veel in Ter Apel. Het COA vond toen elders in het land extra opvangplaatsen.

Aandacht voor situatie

De gemeente Westerwolde wilde gisteren volgens RTV Noord ook geen exacte aantallen geven, maar zei wel 'dat het oploopt'. Ook vertelde een woordvoerder dat de burgemeester van de gemeente, Jaap Velema, opnieuw aandacht heeft gevraagd voor de situatie.

"Ik constateer dat het COA de situatie niet meer onder controle heeft", zei hij eerder tegen de regionale omroep.

De COA-woordvoerder zegt dat de drukte was voorspeld. "We zetten weer alles op alles om op zeer korte termijn toch voldoende noodlocaties te hebben, desnoods door veldbedden in grotere locaties te zetten, waarover we nu met gemeenten in gesprek zijn", vertelde de woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verlichting voor overvol azc Ter Apel, maar crisis nog niet opgelost

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore